Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Frederick για την πρόληψη και μείωση σεισμικών κινδύνων


Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου συνδιοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Το φυσικό φαινόμενο του σεισμού: Ο ρόλος των πολιτών και μελετητών στη μείωση του σεισμικού κινδύνου» με ομιλητή τον Παναγιώτη Τουλιάτο, Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 12 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στο πλαίσιό της θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν, ακόμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Άλκης Δίκαιος και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάριος Πελεκάνος.

Στη διάλεξή του, ο Καθηγητής Τουλιάτος θα εστιάσει στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού με έμφαση στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Σε αντίθεση με άλλους τύπους φυσικών καταστροφών όπως η ηφαιστειακή έκρηξη, το κύμα βαρύτητας (tsunami), οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, ο τυφώνας και άλλες, ο σεισμός δεν απειλεί άμεσα τη ζωή των έμβιων όντων. Την απειλεί όμως έμμεσα, μέσω της επίδρασής του στις ανθρώπινες κατασκευές, όπως τα κτήρια, τις γέφυρες, τα φράγματα και τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Ο άνθρωπος προφανώς αδυνατεί να ελέγξει τη χρονική στιγμή, την ένταση και την έκταση του σεισμικού φαινομένου, από την άλλη όμως, είναι απόλυτα ικανός να μειώσει τον σεισμικό κίνδυνο μέσω αφενός των κατάλληλων κατασκευών και αφετέρου της κατάλληλης οργάνωσης των κοινωνιών του. Η μείωση του σεισμικού κινδύνου βασίζεται στην αναγνώριση συγκεκριμένων ευθυνών και στην υλοποίηση συγκεκριμένων εφαρμόσιμων πρακτικών πριν, κατά και μετά από κάθε σεισμική δραστηριότητα.»

Η διάλεξη απευθύνεται σε εντεταλμένους για την πολιτική προστασία αξιωματούχους, σε μελετητές/τριες, αρχιτέκτονες/ισσες και πολιτικούς μηχανικούς και σε κάθε ενεργό και ορθά προετοιμαζόμενο πολίτη. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (μέχρι 10 Μαΐου) στον σύνδεσμο: https://forms.gle/9GnJgTxhikedmyxd8

Η διάλεξη αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση σειράς εργαστηρίων με τίτλο «Αρχιτεκτονικός Αντισεισμικός Σχεδιασμός» τα οποία θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Frederick και θα δοθούν από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Βιογραφικό Ομιλητή

Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής της Ανωτάτης Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CEN- Ευρωκώδικας EC-5. Μέλος για πολλά χρόνια στον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) στην Ελλάδα και του PACT19 (Πολιτισμοί και Σεισμός) των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην IDNDR – (International Decade for Natural Disasters Reduction) 1990 – 1999, των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο ιδρυτής του μαθήματος «Σεισμός και Αρχιτεκτονική, σύγχρονων και ιστορικών κατασκευών» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την αποκατάσταση ιστορικών και μνημειακών κατασκευών, όπως επίσης και με την έρευνα για σύγχρονες κατασκευές ιδιαίτερης αντισεισμικής και βιοκλιματικής λειτουργίας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων, διδακτικών βοηθημάτων και βιβλίων. Επαγγελματικά, ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με μη συμβατικές κατασκευές μεγάλων στατικών ανοιγμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη σεισμικότητα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










308