12 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ*

Η 12η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα των Νοσηλευτών, μια ημέρα που παρέχει την ευκαιρία αναγνώρισης και τιμής του έργου των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο. Η μέρα αυτή θεσμοθετήθηκε από το 1965 και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICΝ).

Η Νοσηλευτική Επιστήμη αποτελεί ένα λειτούργημα που άργησε να λάβει την κοινωνική αναγνώριση που του αξίζει, κυρίως στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης την οικονομική και επαγγελματική αναβάθμιση που απολαμβάνει σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια που η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού πιέζει τα υγειονομικά συστήματα αλλά και η παράλληλη αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης της Νοσηλευτικής στην έρευνα και την εκπαίδευση, στρέφουν το ενδιαφέρον σε αυτό τον κλάδο ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID-19 και έχουν κάνει συνολικά, πρωτοφανείς θυσίες για να διασφαλίσουν την παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας στους ασθενείς τους. Πέρα λοιπόν από το επαγγελματικό τους καθήκον, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής προσφοράς, παρέχοντας περίθαλψη και φροντίδα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, σε 24ωρη βάση. Η εργασία τους απαιτεί επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματική ηθική και ανθρωπιστικές αρετές, χαρακτηριστικά που αδιαπραγμάτευτα διαθέτουν όσοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την εν λόγω επιστήμη.

Στο Πανεπιστήμιο Frederick, έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε τους μελλοντικούς νοσηλευτές από τα πρώτα τους βήματα στον χώρο και να παρατηρούμε την θέληση που έχουν για μάθηση, την ανιδιοτέλεια που τους χαρακτηρίζει και την σύγχρονη ματιά τους σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Ο ενθουσιασμός των φοιτητών/τριών για συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εφαρμογή, και η επιδίωξή τους να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να μας κάνει υπερήφανους. Εκτός από τους μικρότερους ηλικιακά φοιτητές, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σε επικοινωνία, συνεργασία, συνεχή εκπαίδευση και έρευνα με τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασκούν υγειονομικό έργο σε ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς στην Κύπρο. Βλέποντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν αξιοσημείωτο ζήλο για το επάγγελμά τους, μας δίνει ελπίδα ότι η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό γεωγραφικό σημείο των επιστημών υγείας μα κυρίως της Νοσηλευτικής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με χαρά και υπερηφάνεια ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλες τις Νοσηλεύτριες και σε όλους τους Νοσηλευτές και να έχουν δύναμη, υπομονή και ελπίδα προς όφελος της κοινωνίας!

*Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής

Πανεπιστήμιο Frederick




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4998