Το Πανεπιστήμιο Frederick βράβευσε την αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο
Η ακαδημαϊκή αριστεία, οι διακρίσεις στην έρευνα και τη διδασκαλία και ο θετικός αντίκτυπος ατόμων και δράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick τιμήθηκαν κατά την απονομή των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου 2023 την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Τα Βραβεία εις μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου, απονεμήθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Βραβείων και Αριστείων των Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Απόφοιτων Διδακτορικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick. Τα Βραβεία αναγνωρίζουν την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και απονέμονται σε μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, σε φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Frederick, «με στόχο να αναδείξουν τις αρχές και τα πιστεύω του Μιχάλη Φρειδερίκου, που κατάφεραν να κάνουν αυτό το ίδρυμα να προοδεύσει στην πάροδο του χρόνου, και που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε», ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου 2023 απονεμήθηκαν με τη στήριξη της εταιρείας Chevron, του Δικηγορικού Γραφείου Ιωαννίδη Δημητρίου και του Δικηγορικού Γραφείου LLPO.
Η απονομή των βραβείων έγινε από την Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Κωνσταντίνο Ιωάννου, παρουσία του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής και μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους, μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και εκλεκτών προσκεκλημένων.
Τα Βραβεία
Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία στη Δρα Ανθή Ξενοφώντος, του Πτυχιακού Προγράμματος Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Η μεθοδολογία της Δρος Ξενοφώντος βασίζεται στη φοιτητικοκεντρική διδασκαλία συνδυάζοντας τη συμμετοχική, συνεργατική, βιωματική και αυτορρυθμιζόμενη μάθηση, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των φοιτητών ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Βραβεία Έρευνας
- Στον Καθηγητή Συμεών Νικολάου για την αξιοσημείωτη συνεισφορά του στην ερευνητική δράση και στα ερευνητικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου. Το περασμένο έτος ξεχώρισε με τη συμμετοχή του σε 19 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Επιπλέον, το επιστημονικό του έργο χαίρει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης αφού έχει τύχει ετεροαναφοράς από άλλους ερευνητές το 2022 σε 296 περιπτώσεις σύμφωνα με το Scopus. Παράλληλα ο Καθ. Νικολάου έχει εξασφαλίσει υψηλή χρηματοδότηση έργων έρευνας το τελευταίο έτος, με τη συνολική νέα χρηματοδότηση για την ομάδα της οποίας ηγείται, «Antennas & Microwaves Research Group», να ανέρχεται στο ποσό του μισού εκατομμυρίου.
- Στους Δρα Μαρία Παντελίδου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και Δρα Αλέξανδρος Αργυριάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής για τη σημαντική βελτίωση της ερευνητικής τους δραστηριότητας. Η Δρ Παντελίδου εξασφάλισε το τελευταίο έτος χρηματοδότηση στο πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα των Νησίδων Αριστείας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη φαρμακευτικών ιδιοτήτων ενώσεων, στη μεταφορά φαρμάκων και στη γενετική ανθρώπινων νόσων. Ο Δρ Αργυριάδης έχει σημαντική αύξηση στον αριθμό ετεροαναφορών του έργου του. Η έρευνά του εστιάζει στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία με έμφαση σε θέματα ψυχικής υγείας και διαπολιτισμικών ζητημάτων σχετικών με την υγεία.
- Βραβεία Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τέσσερα σχετικά βραβεία:
- Στο FrederickUniversityLivingLab (FULL), μια παιδαγωγική προσέγγιση που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσα από πρότζεκτ που υλοποιούνται στη βάση συνεργασίας και σύνδεσης με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Οι φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται σε επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίας και χρησιμοποιούν τις γνώσεις και δεξιότητές τους για να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Πολλά από τα πρότζεκτ του FULL συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το βραβείο παρέλαβαν τα μέλη της ad hoc Επιτροπής που εργάστηκε για την ανάπτυξη του πλαισίου λειτουργίας του FULL και του παιδαγωγικού υλικού: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χρυσάνθη Κάτζη, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος, Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βύρων Ιωάννου, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντινίδης – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Αργυριάδης, Τμήμα Νοσηλευτικής και Λέκτορας Νάσια Τζιωρτζή, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
- Στη μακροπρόθεσμη εκστρατεία του Πανεπιστημίου ‘Toallwomenandgirls: Jointhejourneyin Engineering & Technology’, με στόχο την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στους τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο της εκστρατείας πραγματοποιούνται δράσεις όπως η Μέρα STEM για κορίτσια ηλικίας 9-12 και το STEM Camp για κορίτσια ηλικίας 13-16 ενώ το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφίες ύψους 50% σε κορίτσια που επιλέγουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Το βραβείο παρέλαβε η Συντονίστρια των δράσεων STEM Day και STEM Camp, κα Ειρήνη Αγκαστινιώτη.
- Στον Άριστο Δημοσθένους, απόφοιτο του Διπλώματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Integrated Master, ο οποίος βραβεύθηκε για τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Μετατροπή Βιομηχανικών Κτηρίων σε Φοιτητικές Εστίες». Σε αυτή την εργασία, ο απόφοιτος υιοθετεί πρακτικές βιωσιμότητας για να επιτύχει την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης δομικών υλικών και ενέργειας.
- Στην Παναγιώτα Κουτσόφτα, απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου, και Διευθύντρια του Έργου «Keep our Sand and Sea Plastic Free», που προωθεί νέους τρόπους μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων, οι οποίοι δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την κυκλική οικονομία στην Κύπρο. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες στην Κύπρο έχουν επηρεαστεί θετικά στο πλαίσιο του προγράμματος και έχουν δημιουργηθεί δύο «Παραλίες Χωρίς Πλαστικά». Παράλληλα η κ. Κουτσόφτα είναι εξωτερική συνεργάτιδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υλοποιεί Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για γονείς και παιδιά.
Βραβεία «Αντίκτυπος στην Κοινωνία από φοιτητή/τρια ή απόφοιτο/η»: Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε δύο φοιτητές:
- Στη Φοίβη-Ζωή Γεωργαλή, διδακτορική φοιτήτρια του προγράμματος Μηχανολόγων Μηχανικών με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Πάρη Φωκαϊδη και μέλος της ερευνητικής ομάδας Sustainable Energy Research Group (SERG) του Πανεπιστημίου όπου συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος. Η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε 11 επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων που καταγράφονται στο Scopus και οδήγησε στην ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων για την ψηφιοποίηση της αξιολόγησης της αειφορίας των κτιρίων.
- Στον RobertPonsian, διδακτορικό φοιτητή του Προγράμματος Πολιτικών Μηχανικών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Δημήτρη Νικολαϊδή. Ο Ρόμπερτ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διδακτορικής του εργασίας, η οποία αφορά στην αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για την ανάπτυξη καινοτόμων πυράντοχων και θερμομονωτικών υλικών, με την καινοτόμο τεχνολογία του γεωπολυμερισμού. Η εν λόγω τεχνολογία έχει σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με υφιστάμενες τεχνολογίες ανάπτυξης νέων υλικών, και το πλεονέκτημα της δυνατότητας αξιοποίησης αποβλήτων. Ο Ρόμπερτ έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην υλοποίηση δύο ερευνητικών προγραμμάτων με προϋπολογισμό πέραν του ενός εκατομμυρίου, ενώ από τη μέχρι τώρα ερευνητική του εργασία έχουν προκύψει 7 σημαντικές δημοσιεύσεις και αναμένεται να παραχθούν άλλες 5 ακόμα εντός των επόμενων μηνών.
Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής Διατριβής: Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή σε τέσσερις από τις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου:
- Πολυτεχνική Σχολή: Aθανάσιος– Ραφαήλ Πρίτσας, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Μνημείων και Κατασκευών
- Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών: Αιμιλία Σταύρου, Διδακτορικό Πρόγραμμα Επιστημών της Αγωγής
- Σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων: Ερμής Ιωαννίδης, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Ναυτική Μηχανική και Διοίκηση
- Σχολή Επιστημών Υγείας: Αθηνά Παπαγεωργίου, Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
Την τελετή καθόλη τη διάρκειά της πλαισίωνε μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Προμηθέας», αποτελούμενο από τους μουσικούς Νίκο Πίττα και Ηρακλή Μιτέλλα στο βιολί, Νικόλα Παπαγεωργίου στη βιόλα και Στέλιο Πίττα στο βιολοντσέλο.
This thread has been closed from taking new comments.