Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Π. Ιωάννου και Pascal English School Λεμεσού στον τελικό Διαγωνισμού


«Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»
Το Πανεπιστήμιο Frederick εύχεται κάθε επιτυχία στις ομάδες που θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό

Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνος Ιωάννου και το Pascal English School Λεμεσού ξεχώρισαν στον σχολικό διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» και θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό στις 25 Απριλίου. Τον διαγωνισμό διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS και υλοποιεί στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο Frederick, πλήρες μέλος του Δικτύου.

Στο πλαίσιο του εθνικού σκέλους του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε τις προτάσεις των φιναλίστ στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: μαθητές/τριες ηλικίας 12-15 ετών και μαθητές/τριες 15-18 ετών. Ο φετινός διαγωνισμός εστίασε στην κυκλική οικονομία και οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνταν να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από ανακυκλώσιμα υλικά και να το παρουσιάσουν (12-15) ή να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης (15-18) σχετικά με την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα πράσινα και τεχνολογικά έξυπνα περιβάλλοντα. 

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, ξεχώρισε η ομάδα The Remake από το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνος Ιωάννου στην κατηγορία 12-15 ετών και η ομάδα OR: Shoreline Salvation από το Pascal English School, στην κατηγορία 15-18. Η ομάδα The Remake παρουσίασε μια δημιουργική λύση επανάχρησης μιας ομπρέλας παραλίας με ηλιακό πάνελ, ενώ η ομάδα OR: Shoreline Salvation παρουσίασε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που εστιάζει στην παραγωγή και χρήση πράσινης μεθανόλης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο Λιμάνι της Λεμεσού. Οι δύο ομάδες θα παρουσιάσουν τα έργα τους διαδικτυακά, ενώπιον διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στις 25 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον περσινό διεθνή διαγωνισμό, ένα σχολείο από την Κύπρο, το Λύκειο Κοκκινοχωρίων, κατέκτησε την τρίτη θέση ανάμεσα σε σχολεία από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εθνική Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν ως μέλη ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δρ Νάνσια Τζιωρτζή και ο Δρ Γιάννος Λοϊζίδης, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, η κ. Λουτσία Ναρδή, Deputy Director, Admissions and Student Recruitment, και η κ. Έλλη Μίζα, φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε: «Προτεραιότητα μας είναι να συμβάλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας, να εμπνέουμε με τις πράξεις μας και να γίνουμε φορείς αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή μας στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, την αειφορία και τη διεπιστημονική συνεργασία, με σκοπό τον μετασχηματισμό προς τα Πανεπιστήμια του Μέλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Συγχαίρω θερμά όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση, τον καινοτόμο τρόπο σκέψης και την ευαισθησία τους στα θέματα βιωσιμότητας και εύχομαι κάθε επιτυχία στα παιδιά που θα διαγωνιστούν στον διεθνή τελικό».

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το La Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological University (Ιρλανδία), το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος).




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










373