Θέμα της φετινής Διημερίδας ήταν «Η επέλαση των κόμικς στα Λεύκαρα»
Ένα δημιουργικό διήμερο στο γραφικό χωριό των Λευκάρων πέρασαν 80 μαθητές και μαθήτριες λυκείων και τεχνικών σχολών στο πλαίσιο της «Μαθητικής Λογοτεχνικής Διημερίδας» που συνδιοργανώνεται από το Λύκειο Ακρόπολης, το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.
Η φετινή 5η διοργάνωση, με τίτλο «Η επέλαση των κόμικς στα Λεύκαρα», ήταν αφιερωμένη στα κόμικς και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, 19 και 20 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν επιλέγηκαν μέσα από διαδικασία υποβολής δικών τους έργων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εργαστήρια από καταξιωμένους δημιουργούς, όπως ο δημιουργός κόμικς Αντώνης Νικολόπουλος, γνωστός ως Soloύp, η συγγραφέας και θεατρολόγος Μιράντα Βατικιώτη, η εικαστικός Τζούλια Γεωργιάδου και ο μουσικός Δημήτρης Σπύρου, γνωστός ως Acapella Solo Loop.
Η λογοτεχνική διημερίδα των Λευκάρων αποτελεί μια εναλλακτική διαδρομή φιλαναγνωσίας και μια πρόταση ενδυνάμωσης της αφηγηματικής και εκφραστικής δύναμης των παιδιών. Οι δραστηριότητες της διημερίδας περιλάμβαναν εργαστήρια, κυνήγι λογοτεχνικού θησαυρού και παρουσιάσεις των μαθητριών και των μαθητών. Οι δραστηριότητες πρόσφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη λογοτεχνία με εναλλακτικούς τρόπους ανάγνωσης, δημιουργικής γραφής, εικονογράφησης, δραματοποίησης και μουσικής επένδυσης.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, χαιρετίζοντας τη Διημερίδα, ανέφερε ότι «τα κόμικς έχουν τη μοναδική δύναμη να επικοινωνούν πολύπλοκες ιδέες και συναισθήματα με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα προσιτός και ελκυστικός». Αναφερόμενη στη συμβολή του Πανεπιστημίου ανέφερε ότι η στήριξη δράσεων που προωθούν τη λογοτεχνία και προάγουν τη φιλαναγνωσία, τον γραμματισμό και την καλλιέργεια της γλώσσας είναι διαχρονικές, εξ ου και το Πανεπιστήμιο Frederick έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρο σε αυτούς τους τομείς. «Στηρίζουμε πολύπλευρα τη μελέτη και τη διάδοση του λογοτεχνικού βιβλίου και έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι στους κόλπους της κυπριακής εκπαιδευτικής κοινότητας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία όχι ως προνομίου λίγων μυημένων, αλλά ως εκπαιδευτικού εργαλείου και ως μορφή σύγχρονης πολιτισμικής έκφρασης και κατανόησης της κοινωνίας μας», τόνισε η κ. Φρειδερίκου.
Ενεργό ρόλο στη διοργάνωση της Διημερίδας, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Κατερίνα Καρατάσου. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick στηρίζει επιστημονικά δράσεις που δίνουν βήμα στη δημιουργικότητα, με τη ματιά και τη φωνή της νέας γενιάς, πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.
Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει αναπτύξει υψηλής ποιότητας προπτυχιακά προγράμματα που υπηρετούν τον γραμματισμό και τη γλώσσα, καθώς και πρωτοπόρα μεταπτυχιακά προγράμματα, περιλαμβανομένων και διδακτορικών, στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής.
Οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Frederick εκτείνονται και πέρα από τα Προγράμματα Σπουδών, με τη διοργάνωση Επιμορφωτικών Ημερίδων για εκπαιδευτικούς, με επίκεντρο την παιδική και νεανική λογοτεχνία, την πραγματοποίηση Επιστημονικών Συνεδρίων για τη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας και τη διεξαγωγή Εργαστηρίων Συγγραφής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.