Έργο REMAC. Επαναπροσδιορίζοντας την πολύγλωσση και πολυπολιτισμική τάξη του δημοτικού σχολείου


 Πραγματοποιήθηκε στις 8 μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2024, η 4η διακρατική συνάντηση για το έργο Erasmus+ με τίτλο RE.MA.C. (Reinventing Mainstream Classrooms) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Το έργο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Frederick, με εταίρους τον ερευνητικό οργανισμό CARDET από την Κύπρο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Algarve από την Πορτογαλία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών CESIE EST από την Ιταλία και ο οργανισμός Αλληλεγγύης και Παροχής Υπηρεσιών στο Εξωτερικό - SOSMALTA από τη Μάλτα. Βασικές παράμετροι της ανάπτυξης υλικού και των επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του έργου, είναι η αναπροσαρμογή διδασκαλίας στην πολύγλωσση και πολυπολιτισμική γενική τάξη του δημοτικού σχολείου, όπου υπάρχει συμφοίτηση παιδιών που είναι φυσικοί ομιλητές και φυσικές ομιλήτριες της γλώσσας διδασκαλίας και αναδυόμενων δί/πολύγλωσσων παιδιών που τη μαθαίνουν ως πρόσθετη γλώσσα.

Κάνοντας χρήση των πιο σύγχρονων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών (διαδραστικό, οπτικοακουστικό υλικό, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης) το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη διδακτικών ενοτήτων, οι οποίες στηρίζονται σε θεματικές που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών δημοτικού σχολείου, ενώ είναι προσαρμοσμένες σε διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας: φυσικοί ομιλητές, επίπεδα Α1, Α2, Β1. Τα σχέδια οργάνωσης των ενοτήτων διατίθενται έτοιμα στους/στις εκπαιδευτικούς μέσω του αποθετηρίου του έργου, ενώ στηρίζονται σε μοντέλο περιστρεφόμενης μάθησης που περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς εργασίας: τον σταθμό εκπαιδευτικού, τον σταθμό τεχνολογίας, τον σταθμό συνεργασίας και τον σταθμό ανεξάρτητης μελέτης.

Κατά τη συνάντηση στη Λισαβόνα, έγινε διάχυση των παραδοτέων του έργου, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης, σε εκπαιδευτικούς και σε φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πορτογαλία, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Algarve. Τις επόμενες ημέρες, όλοι οι εταίροι παρουσίασαν την πρόοδο στην ολοκλήρωση των παραδοτέων και οργάνωσαν τις επόμενες διακρατικές συναντήσεις διάχυσης.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Ελλάδα, ενώ το τελικό Συνέδριο του έργου θα λάβει χώρα στην Κύπρο, τον Νοέμβριο του 2024. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου, η οποία ενημερώνεται συνεχώς (https://remacproject.eu/).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










934