Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Έδρας UNESCO για τη Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Frederick
Η Έδρα UNESCO για τη Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Frederick, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, συνδιοργάνωσαν πρόσφατα μια σειρά από εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα, με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο Καθηγητή Γλωσσολογίας και Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Frederick, Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στη δύναμη και την αξία της ελληνικής γλώσσας, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα, την οικουμενικότητα και την καλλιέργειά της. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 130 μαθητές και μαθήτριες από Λύκεια και Τεχνικές Σχολές από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στους οποίους το Ίδρυμα Ουράνιος Ιωαννίδης προσέφερε από ένα αντίτυπο της «Σύγχρονης Σχολικής Γραμματικής» του Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησαν το Πανεπιστήμιο Frederick και την Έδρα UNESCO για τη Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων για τις συνεχείς τους δράσεις, την προσήλωση στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, και για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, με κεντρικό φιλοξενούμενο τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη.
Στις 5 Νοεμβρίου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα «Δημοσιογραφικός Λόγος», κατά την οποία οΚαθηγητής ανέδειξε τη βαρύνουσα σημασία της γλώσσας στην ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Δημοσιογραφικός Λόγος: Ακαδημαϊκές και Πρακτικές Προσεγγίσεις», την οποία συντόνισε ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), κ. Ντίνος Φοινικαρίδης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κα Έλλη Κοτζαμάνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών κ. Γιώργος Φράγκος και η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης κα Ειρήνη Ροδοσθένους. Στην τοποθέτησή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη συμβολή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη διαμόρφωση των νέων δημοσιογράφων, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη όπως οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιούνται με τη δέουσα προσοχή και κριτική διάθεση. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης συμφώνησε πως ο χώρος της εκπαίδευσης έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει στη διάσωση της αξιακής αντίληψης της γλώσσας.
Στις 6 Νοεμβρίου, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης ήταν εισηγητής σε Γλωσσικό Εργαστήριο το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) για το προσωπικό του. Τα συνηθέστερα λάθη στο λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη της ελληνικής γλώσσας, προβλήματα μετάβασης από το προφορικό στο γραπτό κείμενο και επιλογές διαμόρφωσης γλωσσικού ύφους ήταν ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου.
Στις 7 και 8 Νοεμβρίου, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πραγματοποίησαν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στους χώρους του Πανεπιστημίου Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο«Συμβολή στην γλωσσολογική ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκπαιδευτικοί στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν ως συνέχεια προηγούμενων σεμιναρίων που πραγματοποίησαν οι δύο εταίροι και τα οποία απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης και μαθητές/τριες.
Το Πανεπιστήμιο Frederick, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη, αποφάσισαν τη συνέχιση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ελληνική γλώσσα, μέσα στο 2025. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Frederick αποφάσισαν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης την από κοινού διοργάνωση Διαγωνισμού Ορθογραφίας για μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης.