Παρουσίαση μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη
«Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα της ψυχικής υγείας» ήταν το θέμα παρουσίασης μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, στο Louisiana State University, στη Νέα Ορλεάνη. Η Δρ. Νάταλη Λοιζϊδου Ιερείδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος, και η Δρ. Φωτεινή Οικονομίδου Κράνου, Λέκτορας, παρουσίασαν αυτό το θέμα κατά το Παγκόσμιο Συνέδριο του International Association of Psychology and Counseling.
Η παρουσίαση ανέλυσε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον τομέα της φροντίδας της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στη ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, η παρουσίαση περιέγραφε τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται εφαρμογές όπως τα chatbots, τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία και οι προσαρμοσμένες προτάσεις πλάνου ψυχοθεραπείας. Περαιτέρω, παρουσιάστηκαν και επεξηγήθηκαν τύποι λογισμικών προγραμμάτων διάγνωσης ως υποβοηθητικά στη διαδικασία υπό την εποπτεία των ειδικών, τη ψυχοθεραπεία, αποκατάσταση και παρακολούθηση ασθενών με θέματα ψυχικής υγείας.
Αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ψυχικής υγείας και συζητήθηκαν ηθικές προκλήσεις, ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο δεδομένων και πιθανές προκαταλήψεις στις τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η βελτιωμένη προσβασιμότητα προς τους/τις ασθενείς οι οποίοι/ες είναι κάτοικοι απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών, έχουν μειωμένους οικονομικούς πόρους ή είναι κλινήρεις.
Με βάση τα πιο πάνω, συζητήθηκε η αποτελεσματικότητα των σχετικών προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούν την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση CBT (γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία). Εξετάστηκε η δυνητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχική υγεία, προκειμένου να προσδιοριστούν οι νέες τάσεις και πιθανές καινοτομίες στη θεραπεία, όπως καινοτομίες μηχανικής μάθησης, ενσωμάτωση τηλε-θεραπείας και άλλες. Η παρουσίαση περιλάμβανε αναφορές στην αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης και παρακολούθησης ανάμεσα στις ηπείρους, στις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες από άτομα σε θέσεις χάραξης πολιτικής, με τον αντίστοιχο τρόπο που οι ειδικοί ψυχικής υγείας οφείλουν να αναφέρουν τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την προσέγγιση, τα μητρώα εγγραφής τους και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι είναι απαραίτητη η συνεχής εποπτεία των προγραμμάτων ΑΙ από τον σχεδιασμό μέχρι την προώθηση τους.
Καταληκτικά στην παρουσίασή τους, η Δρ Λοϊζίδου και η Δρ Οικονομίδου Κράνου τόνισαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναμένεται να αντικαταστήσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, με κύριο χαρακτηριστικό την εν-συναίσθηση του/της ψυχοθεραπευτή/τριας προς τον/την ασθενή, ούτε και την τεχνογνωσία, αλλά να την υποστηρίξει, προσφέροντάς περισσότερο χρόνο για έμφαση σε πιο περίπλοκες και χρονοβόρες εργασίες των θεραπευτών/τριών. Μέσω της μηχανοποιημένης ρουτίνας και των επαναλαμβανόμενων εργασιών των προγραμμάτων αυτών, δίνεται στους/στις θεραπευτές/τριες χρόνος για πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις. Η ευθύνη για τη θεραπεία παραμένει στον/στη θεραπευτή/τρια, τόσο για ηθικούς όσο και για επαγγελματικούς λόγους, εστιάζοντας στη μοναδική αξία της ανθρώπινης σχέσης και σε ζητήματα νομικής λογοδοσίας.
Με το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, την οποία συντόνισε ο Dr. Brian Canfield, Πρόεδρος και Καθηγητής του School of Allied Health Professions του Louisiana State University των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Πρόεδρος του International Association of Psychology and Counseling.