Πανεπ. Frederick: Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας στα σχολεία


Το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο GreenComp School, που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα Erasmus, (ERASMUS-EDU-2022-PI-FORWARD) και εστιάζει στην ενίσχυση της κουλτούρας βιωσιμότητας στα δημοτικά σχολεία και στην ανάπτυξη πράσινων ικανοτήτων.

Η κοινοπραξία του έργου ανέπτυξε εκπαιδευτικά εργαλεία που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς, με στόχο την προώθηση δεξιοτήτων και στάσεων που συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μέλη των συνεργαζόμενων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών, συναντήθηκαν στη Ουψάλα της Σουηδίας με σκοπό τη συζήτηση και ολοκλήρωση του πρώτου προσχεδίου των δύο εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Μετά την αναθεώρηση και τελική επιμέλεια, το υλικό ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Στη συνάντηση συμμετείχε η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Το 1ο εγχειρίδιο «Συμμετοχικές Δραστηριότητες και Εργαλεία»δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή διεπιστημονικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων στις τάξεις τους. Είναι δομημένο σε τρία διαφορετικά πακέτα δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ομάδες Α’-Β’, Γ’-Δ’, και Ε’-ΣΤ’ τάξεων δημοτικής εκπαίδευσης. Κάθε δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Γεωγραφία, η Λογοτεχνία, η Φυσική Αγωγή, οι Τέχνες και η Πληροφορική, προσφέροντας μια διεπιστημονική ουσιαστική μαθησιακή εμπειρία γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, οι μαθητές και μαθήτριες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας, να αναπτύξουν διαφορετικές ικανότητες βιωσιμότητας (π.χ. κριτική, συστημική σκέψη, συλλογική δράση, αξίες και πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα κ.α.) και να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους ως φορείς θετικής αλλαγής για το περιβάλλον και την κοινότητά τους.

Το 2ο εγχειρίδιο, με τίτλο «Μάθηση με βάση το έργο (project-basedlearning) και επιτραπέζια παιχνίδια για μαθητές/τριες και γονείς», έχει ως στόχο να προάγει την αειφόρο μάθηση μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες στο σπίτι και στο σχολείο. Τα εκπαιδευτικά σενάρια και τα επιτραπέζια παιχνίδια που παρουσιάζονται στο εγχειρίδιο αυτό είναι επίσης διαχωρισμένα σε τρεις ομάδες τάξεων (Α’-Β’, Γ’-Δ’, και Ε’-ΣΤ’), με κάθε ομάδα να εστιάζει σε διαφορετικούς ΣΒΑ όπως η προστασία της γης από την ερημοποίηση (ΣΒΑ 15), η πολιτιστική βιωσιμότητα (ΣΒΑ 11), και η βιώσιμη κατανάλωση (ΣΒΑ 12).

Το υλικό είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο. Γονείς και παιδιά μπορούν να συνεργαστούν στο σπίτι για να παίξουν και να διερευνήσουν ζητήματα αειφορίας, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση σχολείου και οικογένειας μέσα από κοινές μαθησιακές εμπειρίες.

Τα δύο εγχειρίδια που αναπτύχθηκαν από την κοινοπραξία του GreenComp School αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τους/τις εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς προσφέρουν πρακτικές λύσεις και καινοτόμες δραστηριότητες για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην καθημερινή σχολική ζωή. Παράλληλα, προωθούν τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών τους για τη βιωσιμότητα.

Στην ανάπτυξη αυτών των εγχειριδίων συνεργάστηκαν ενεργά οι οργανισμοί:

  • ΔΗΜΗΤΡΑ Εκπαίδευση και Συμβουλευτική (Ελλάδα)
  • M.M.C Management Center Limited (Κύπρος)
  • Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος)
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα)
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (Ελλάδα)
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tiber Umbria Comett (Ιταλία)
  • Direzione Didattica Secondo Circolo Perugia (Ιταλία)
  • Università degli Studi di Perugia (Ιταλία)
  • Folkuniversitetet (Σουηδία)



Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










358