Στη θέση #95 παγκοσμίως στον Στόχο: Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια
Το Πανεπιστήμιο Frederick αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο στην κατάταξη Times Higher Education (THE) Impact Rankings. Είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Κύπρο που κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων 301–400 πανεπιστημίων παγκοσμίως στην έκδοση του 2025, γεγονός που υπογραμμίζει τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει διεθνώς μέσα από την έρευνα, τη διδασκαλία, τις πολιτικές και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία.
Στη φετινή κατάταξη των THE Impact Rankings, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 2.526 ιδρύματα από 130 χώρες και περιφέρειες, το Πανεπιστήμιο Frederick αναδείχθηκε ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Αυτή η διάκριση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Πανεπιστημίου στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και τη συνεισφορά του σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, μέσα από τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες και τον θεσμικό του ρόλο.
Η κατάταξη Times Higher Education Impact Rankings αποτελεί το μοναδικό παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης που κατατάσσει τα πανεπιστήμια βάσει της προόδου τους προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι Στόχοι αποτελούν μια παγκόσμια έκκληση για δράση απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης συνθηκών ευημερίας για όλους.
Τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν, αξιολογούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Έρευνα: Ερευνητικό έργο σχετικό με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και μετρήσιμο μέσα από δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Διδασκαλία: Ενσωμάτωση των Στόχων στα προγράμματα σπουδών και υποστήριξη των φοιτητών και φοιτητριών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων.
Διακυβέρνηση (Stewardship): Πολιτικές, δράσεις και στρατηγικές εσωτερικής διακυβέρνησης, εναρμονισμένες με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Διασύνδεση με την κοινωνία: Συνεργασία με τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς κοινότητες.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τον Στόχο 17 (Συνεργασία για τους Στόχους) και τουλάχιστον ακόμη τρεις Στόχους της επιλογής τους. Το Πανεπιστήμιο Frederick πέτυχε αξιοσημείωτες θέσεις στους εξής επιμέρους Στόχους:
#95 παγκοσμίως στον Στόχο 7: Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια
Στα 100–200 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον Στόχο 10: Μείωση των Ανισοτήτων
Στα 201–300 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση
Η κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί τη θέση του ως κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο στην κατάταξη Times Higher Education Impact Rankings. Αυτή η κατάταξη είναι ευθυγραμμισμένη με την αποστολή μας ως ένα ίδρυμα βασισμένο σε αρχές, με στόχο να κάνει πραγματική διαφορά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η σημαντική επιτυχία αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και τη συλλογική προσπάθεια ολόκληρης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας!»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, πρόσθεσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή βελτίωση και στην περαιτέρω ενίσχυση του παγκόσμιου αντίκτυπού μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή η αναγνώριση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της διασύνδεσής μας με την κοινωνία. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που οφείλεται στη συνεργασία του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, της φοιτητικής κοινότητας και των εταίρων μας, οι οποίοι έχουν συμβάλει ώστε η βιωσιμότητα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και των λειτουργιών του Πανεπιστημίου.»
Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του Δικτύου Λύσεων για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN) και ιδρυτικό μέλος του τοπικού δικτύου SDSN Cyprus, που αποσκοπεί στη συνεργασία με φορείς από όλους τους τομείς της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου ως προς την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Στην έβδομη της πλέον έκδοση, η κατάταξη THE Impact Rankings 2025 συνεχίζει να αποκτά παγκόσμιο κύρος, με αυξανόμενη συμμετοχή κάθε χρόνο, καθώς όλο και περισσότερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο επιδιώκουν να αναδείξουν τις επιδόσεις τους και τη δέσμευσή τους σε σχέση με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.