Νέος κύκλος διαλέξεων Ελεύθερων Πανεπιστημίων


Ο θεσμός του Πανεπιστημίου Κύπρου που καθιερώθηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό

Άρχισαν οι διαλέξεις του θεσμού των Ελεύθερων Πανεπιστημίων που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με Δήμους της ελεύθερης Κύπρου. Διαλέξεις που έχουν καθιερωθεί ως μέσο δια βίου μάθησης, καθώς και ως προσβάσιμη δίοδος, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το ποιοτικό επιστημονικό έργο που παράγεται από το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Ο κύκλος των διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να αναπτύξει γόνιμο διάλογο με τους συμμετέχοντες για καίρια και φλέγοντα ζητήματα. Κατά τη φετινή σειρά διαλέξεων, τα θέματα επικεντρώνονται στη γεωπολιτική, το περιβάλλον, την ιστορία και πολιτική, την ιατρική, τη βιο-ηθική, τη γλώσσα και την εκπαίδευση, καθώς και την ψυχική υγεία.

Η αυλαία των διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων άνοιξε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, στον 21ο κύκλο διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα, με θέμα, «Από την ανεξαρτησία στην τουρκική εισβολή του 1974, έγγραφα και στοιχεία από την έρευνα για τον Φάκελο της Κύπρου», με εισηγητή τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, Δρα Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο 17ος κύκλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου θα ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου 2019 σε παρόμοιο θεματικό άξονα με εισηγητή τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ανδρέα Κακουρή με τη διάλεξη «Από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα».

 

Παράλληλα, αρχίζουν και οι διαλέξεις του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο. Tην Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Πίτρης, θα αναπτύξει το θέμα, «Εμφυτεύματα ηλεκτρονικών συστημάτων και κυττάρων για “Ιατρική Ακριβείας” κατά του καρκίνου του εγκεφάλου».

 

Ακολούθως, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, στον κύκλο διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου που πραγματοποιείται στο Παραλίμνι, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα θα μιλήσει για την «Ψηφιοποίηση: Πρόκληση ή απειλή για τις Βιβλιοθήκες».  Πριν από την έναρξη της διάλεξης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.

 

Επίσης, την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019,  θα δοθεί η πρώτη διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς με θέμα «Εργασιακό άγχος και επαγγελματική εξουθένωση», με εισηγήτρια την Ειδική Επιστήμονα στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Άννα Παπαντώνη.

 

Ο κύκλος των φετινών διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων θα ολοκληρωθεί τoν Μάϊο του 2020.

 

 Δείτε εδώτο αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων.  

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

235