Εντυπωσιακή η παρουσία του «Νηρέα στη φετινή εκδήλωση της «Βραδιάς του Ερευνητή 2019»


«Έκλεψε» τις εντυπώσεις η θεατρική παράσταση «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο»

Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε για το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, η συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ) της θεατρικής παράστασης «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο»,που δόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραδιά του Ερευνητή 2019» στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2019. Η θεατρική παράσταση αποτελεί μεταφορά κειμένου του βραβευμένου παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου «Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου», του Αντώνη Παπαθεοδούλου (συγγραφέας), της Ίριδας Σαμαρτζής (εικονογράφος) και της Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Διευθύντριας του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

Η ιστορία του παιδικού βιβλίου ζωντάνεψε στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία στη Λευκωσία, με πολλή χορό, μουσική, τραγούδια, χρώματα και άφθονα γέλια. Στόχος του βιβλίου, το οποίο έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο των Public Awards Ελλάδος 2019 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία και το δεύτερο βραβείο στα Βραβεία του Αναγνώστη 2019 στην κατηγορία Βιβλίο Γνώσεων,είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού στον πλανήτη μας, του νερού. Το βιβλίο αυτό, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας του «Νηρέα και της Δρ. Φάττα-Κάσινου, περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τον ευφάνταστο και ευρηματικό λόγο του Α. Παπαθεοδούλου και τις μαγικές εικόνες της Ι. Σαμαρτζή τον «αέναο κύκλο του νερού», δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας των υδατικών πόρων στον πλανήτη, στη ρύπανση και μόλυνση του νερού και τους τρόπους επεξεργασίας των αστικών λυμάτων ώστε να διατεθούν με ασφάλεια στο περιβάλλον και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Οι ηθοποιοί, που είναι καταξιωμένα άτομα με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της εκπαιδευτικής θεατρικής σκηνής, ταξίδεψαν το κοινό αποδίδοντας τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου με έναν μοναδικό τρόπο, στο ρόλο των καθηγητών Δρ. Τομ Άτομος (Θανάσης Δρακόπουλος), Δρ. Σέλια Σερλκ (Κριστιάνα Γεωργίου), Στρατηγός Κλαίρη Κλιν (Χριστιάνα Λάρκου), Δρ. Σκοτ Γουότερ (Μιχάλης Χρίστου), Δρ. Αντρέ Αντίβ, Αντιβιοτόπουλος (Κώστας Καντζιλιέρης) και Δρ. Λάμπης Κρούσταλος (Χρίστος Τουμάζου). Καλωσόρισαν με τον πιο ευχάριστο, διασκεδαστικό και ευρηματικό τρόπο τους μικρούς μας φίλους στην «Κοινωνία του Αέναου Μπλε Κύκλου», με απώτερο σκοπό να γίνουν και αυτοί μέλη της, δηλαδή υπερασπιστές, μελετητές, επιστήμονες και προστάτες της πιο σπουδαίας ουσίας του πλανήτη: ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Μέσα από τη θεατρική παράσταση, οι μικροί και μεγάλοι θεατές γνώρισαν τη μαγική ουσία του πλανήτη, το νερό και έζησαν μια συναρπαστική περιπέτεια, μαθαίνοντας απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ορθολογική χρήση του νερού στην καθημερινή ζωή και στη μείωση της ρύπανσης του.

Οι ηθοποιοί μάγεψαν τα παιδιά με την υποκριτική τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χάρισαν στους θεατές μια αξέχαστη εμπειρία διασκέδασης και γνώσης. Τις πρωινές παραστάσεις παρακολούθησαν πέρα των 730 μαθητών σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, γυμνασίων και λυκείων, τα οποία οργανωμένα επισκέφτηκαν την εκδήλωση και τις ανοιχτές για το κοινό απογευματινές παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 θεατές.

Οι θεατρικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Χορηγοί της παράστασης ήταν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και η εταιρεία Biotronics Ltd. Τόσο η παράσταση «Το ταξίδι στον Μπλε Κύκλο» όσο και το βιβλίο «Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου» δημιουργήθηκαν στα πλαίσια δύο ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Νηρέα, το NEREUS COST Action ES1403 και το ANSWER ITN (H2020-MSCA-ITN-2015/675530).

  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1010