Πανεπ. Κύπρου: Διεθνές Συνέδριο για τη Νομική Πληροφορία στην ψηφιακή εποχή


Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διοργανώνουν διεθνή Eπιστημονική Hμερίδα την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 , με θέμα την Νομική Πληροφορία στην Ψηφιακή Εποχή (“The Cyprus ECLI Conference: Legal Information in the Digital Age”). Η Hμερίδα, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό και πιστοποιημένη από το πρόγραμμα διαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, θα λάβει χώρα στην Πανεπιστημιούπολη, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Κύπρου CyECLI με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής κ. Νικήτα Χατζημιχαήλ. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάστηκε με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Κυπριακό Ινστιτούτο Νομικής Πληροφορικής (CyLaw), είναι η μελέτη και στο τέλος υιοθέτηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού προτύπου ECLI στην Κύπρο, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της ανοικτής – δηλαδή μη εμπορικής – πρόσβασης στην κυπριακή νομολογία και εν γένει στην νομική πληροφορία από τον εφαρμοστή αλλά και τον κοινωνό του δικαίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Ημερίδα περιλαμβάνονται:

- ο ρόλος της παράδοσης και των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην νομική έρευνα, την πρόσβαση και την διαχείριση της νομικής πληροφορίας, αλλά και η σημασία αυτών για την ορθή απονομή δικαιοσύνης,

- η στάθμιση αξιών και συμφερόντων που απαιτείται μεταξύ των αρχών της δημοσιότητας και ευδικίας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων, και

- ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην βελτιστοποίηση της πρόσβασης στην νομική πληροφορία, αλλά και η συνεισφορά της νομοπληροφορικής στην καλύτερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο με κλειστή στο ευρύ κοινό συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τον χώρο του δικαίου και της πληροφορικής αναφορικά με την τεχνική υλοποίηση της εφαρμογής του ECLΙ στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίεςwww.ucy.ac.cy/cyecli/en/conference

 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

ygeia news rss

415