Βιβλίο με θέμα τα κίνητρα στα Μαθηματικά


 Το βιβλίο με τίτλο “Motivational profiles in TIMSS Mathematics: Exploring Student Clusters Across CountriesandTime”, του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλη Μιχαηλίδη και συνεργατών του, καταγράφει αποτελέσματα εμπειρικής έρευνας.

 Το βιβλίο με τίτλο “Motivational profiles in TIMSS Mathematics:  Exploring Student Clusters Across CountriesandTime” με συγγραφείς τους ακαδημαϊκούς Μιχάλη Μιχαηλίδη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Gavin Brown του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, Hanna Eklöf του Πανεπιστήμιου της Umeå στη Σουηδία, και Έλενας Παπαναστασίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχει κυκλοφορήσει από το διεθνή εκδοτικό οίκο βιβλίων Springer.

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα εμπειρικής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA). Καταπιάνεται με το θέμα των κινήτρων στην εκπαίδευση και ειδικότερα στο μάθημα των μαθηματικών. Στην εκπαιδευτική ψυχολογία, ο ρόλος των κινήτρων έχει μελετηθεί εκτενώς και είναι γνωστή η θετική τους σχέση με την επίδοση. Όμως αυτή η σχέση είναι αδύναμη και πιο περίπλοκη ανάλογα με τα διαφορετικά κίνητρα που εξετάζονται κάθε φορά.

 

Η ερευνητική αυτή προσπάθεια προσεγγίζει το θέμα με ένα πρωτότυπο τρόπο: εντοπίζοντας ομάδες μαθητών με κοινό προφίλ κινήτρων από μεγάλα αντιπροσωπευτικά δείγματα σε διάφορες χώρες. Οι μετρήσεις κινήτρων και επίδοσης από 12 χώρες προήλθαν από τη μεγάλη διεθνή έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS).

 

Από τις απαντήσεις μαθητών 8ης τάξης (Β’ Γυμνασίου) σε ερωτήσεις που αφορούσαν την αυτοεκτίμηση που έχουν, την ευχαρίστηση που νιώθουν, και την αξία που προσδίδουν στο μάθημα των μαθηματικών εξάχθηκαν ομάδες σε κάθε χώρα που εξετάστηκε με τη στατιστική ανάλυση συστάδων (cluster). Ένα αναμενόμενο εύρημα ήταν ότι υπήρχαν ομοιογενείς ομάδες σε κάθε δείγμα, για παράδειγμα μαθητές που δήλωναν υψηλό βαθμό σε αυτοεκτίμηση, ευχαρίστηση και αξία, ή ομάδες με χαμηλούς βαθμούς και στα τρία χαρακτηριστικά. Οι ομάδες αυτές είχαν αντίστοιχα ψηλές ή χαμηλές επιδόσεις στο τεστ των μαθηματικών. Ένα ενδιαφέρον όμως αποτέλεσμα ήταν ότι στα περισσότερα δείγματα εντοπίστηκαν ομάδες με ανομοιογενή προφίλ: για παράδειγμα, βρέθηκε ομάδα μαθητών που συμφωνούσε ότι τα μαθηματικά έχουν σημαντική αξία, αλλά με κάπως χαμηλή ευχαρίστηση για το μάθημα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίδοση δεν ήταν ψηλή.

 

Το χαρακτηριστικό της αυτοεκτίμησης διαφάνηκε να είναι το πιο σημαντικό ως προς τις σχέσεις με τη μαθηματική επίδοση. Η αυτοεκτίμηση στα μαθηματικά όμως δεν είναι μια αβάσιμη πεποίθηση, αλλά ένα χαρακτηριστικό συναρτώμενο με την επίδοση και τις δεξιότητες στα μαθηματικά, όπως αυτές καταγράφονται σε δοκίμια αξιολόγησης όπως αυτό της TIMSS. Παρόλο που είναι επιθυμητό το μάθημα των μαθηματικών να αρέσει και να προσδίδεται αξία και σημασία σε αυτό (χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα στην ψυχολογία), αν δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένη αυτοεκτίμηση, τότε η σχέση των κινήτρων με την επίδοση είναι αδύναμη. Αυτό παραπέμπει στην ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης δεξιοτήτων στα μαθηματικά κατά τη διδασκαλία, πάνω στις οποίες οικοδομείται και δικαιολογείται αίσθημα αυτοεκτίμησης. 

 

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ως γενικεύσιμα, αφού στηρίζονται σε μεγάλα και αντιπροσωπευτικά δείγματα, σε έγκυρες μετρήσεις και έχουν παρατηρηθεί σε χώρες που είναι γεωγραφικά και πολιτισμικά διαφορετικές. Τέλος, ανάλογα ευρήματα βρέθηκαν και σε αναλύσεις δεδομένων από μαθητές Δ’ Δημοτικού καθώς και σε διαχρονική εξέταση δεδομένων από το 1995, το 2007 και το 2015.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή ανοικτής πρόσβασης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










832