Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα άρχισε την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, ο 9ος κύκλος διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Παραλίμνι. Στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου με γενικό τίτλο «Βιβλίο και Ψηφιακή Τεχνολογία», η κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα συζήτησης αναφορικά με το αν η ψηφιοποίηση αποτελεί απειλή ή πρόκληση για τις Βιβλιοθήκες στη σημερινή εποχή.
Μεταξύ άλλων η κα Διομήδη-Παρπούνα ανέφερε ότι οι σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν και τον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών. Ο τρόπος με τον οποίο ενημερώνεται και μορφώνεται ο πολίτης, είπε η κα Διομήδη-Παρπούνα, καθορίζει και την πορεία εξέλιξης τους, ως φορείς απόκτησης, οργάνωσης και διάθεσης της πληροφορίας. Μέσα από την αποστολή τους, συνέχισε, οφείλουν να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας την οποία εξυπηρετούν. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, δημιουργούν σύγχρονους και ελκυστικούς χώρους, τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες, καθώς και συλλογές πλούσιες σε περιεχόμενο, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη.
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η συνεργάτης της Βιβλιοθήκης, κα Ελένη Σακκά. Την ενδιαφέρουσα διάλεξη παρακολούθησαν αρκετοί συμμετέχοντες στον φετινό κύκλο διαλέξεων. Παρέστησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, οι έντιμοι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, ο Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, μέλη της Θρονικής Επιτροπής και άλλων συμβουλίων και οργανωμένων συνόλων.