Διεθνής αναγνώριση για την καθηγήτρια του Παν. Κύπρου Κωνσταντία Αλεξάνδρου


Τιμάται με το Διεθνές Επιστημονικό Βραβείο Helmholtz International Fellow Award 2019

Το Διεθνές Επιστημονικό Βραβείο Helmholtz International Fellow Award 2019 έλαβε, στις 25 Οκτωβρίου 2019, η Καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο απονέμεται ετησίως, από το 2012, σε διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως. Η Ένωση Helmholtz επέλεξε να τιμήσει πέντε κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο για το Διεθνές Βραβείο, 2019 Helmholtz International Fellow Award, ανάμεσά τους η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντία Αλεξάνδρου. Οι άλλοι τέσσερεις επιστήμονες που βραβευτήκαν είναι από τα Πανεπιστήμια του Stanford και Washington των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας.

Η Καθηγήτρια Αλέξανδρου επιλέχθηκε να λάβει το βραβείο στο επιστημονικό πεδίο «Θεμελιώδης Φυσική» για τα πρωτοποριακά ερευνητικά της επιτεύγματα σχετικά με τη μελέτη των θεμελιωδών ιδιοτήτων των Ισχυρών Αλληλοεπιδράσεων και την ανάπτυξη πρωτοποριακών αλγορίθμων για σύγχρονους υπερυπολογιστές.

 Το Βραβείο απευθύνεται σε κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε σημαντικούς κι επίκαιρους ερευνητικούς τομείς. Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η ακαδημαϊκή αριστεία και η διεθνής καταξίωση. Οι βραβευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους σε ένα ή περισσότερα Κέντρα του Helmholtz Association της Γερμανίας. Η τιμητική διεθνής διάκριση που έχει λάβει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντία Αλεξάνδρου είναι πολύ σημαντική, δεδομένου, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται επιστήμονας από την Κύπρο για να λάβει το εν λόγω βραβείο.

Η Ένωση Helmholtz είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός της Γερμανίας και διεξάγει έρευνα αιχμής σε πεδία που αφορούν άμεσα τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η επιστήμη και η οικονομία. Συγκεντρώνει 18 ερευνητικά κέντρα, με περισσότερους από 38.000 εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως έναν από τους βασικούς της στόχους, η Ένωση Helmholtz έχει θέσει τη συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, έχει καθιερώσει το Διεθνές Επιστημονικό Βραβείο Helmholtz International Fellow Award.

Σύντομο βιογραφικό Καθηγήτριας Κωνσταντίας Αλεξάνδρου

H Kωνσταντία Αλεξάνδρου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Ινστιτούτο Κύπρου όπου διευθύνει το Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης. Κατάγεται από την Αμμόχωστο, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη μελέτη της δομής των θεμελιωδών σωματιδίων χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας. Έχει 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και προσκαλείται τακτικά ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια. Στο Ινστιτούτο Κύπρου ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του πρώτου εθνικού κέντρου υπερυπολογιστών στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης για την εγκατάσταση και λειτουργία  κοινής υπολογιστικής υποδομής για την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου. Συντονίζει διάφορα προγράμματα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων δύο Marie Sklodowska-Curie προγραμμάτων για κοινά ευρωπαϊκά διδακτορικά με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης καθώς και το έργο ERA Chair στη Μοντελοποίηση και προσομοίωση εφαρμογών μηχανικής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Υπηρέτησε σε μια σειρά διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών και οργανισμών όπως της Διεθνούς Ένωσης Θεμελιώδης και Εφαρμοσμένης Φυσικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής. Το 2018 έλαβε το βραβείο  Έρευνας Διακεκριμένου Επιστήμονα στη κατηγορία των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανικής από το Ίδρυμα Προώθησης ‘Έρευνας .

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2308