Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα αποτελέσματα της Ευρ. Κοινωνικής Έρευνας στην Κύπρο


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΨΑΛΤΗ*

Πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΕ) , Γύρος 9ος (2018/ 19). Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey - ESS) είναι μια επιστημονική συγκριτική έρευνα που πραγματοποιείται από το 2002 ανά διετία σε όλη την Ευρώπη και μετρά στάσεις, πεποιθήσεις και μοτίβα συμπεριφοράς των πολιτών σε μια σειρά από πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά θέματα σε περισσότερες από 30 χώρες. Η Κύπρος συμμετέχει στην έρευνα αυτή από το 2006. H έρευνα στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔΕΠΣΑ).

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν πολλά ευρήματα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε που αφορούσαν διάφορα θέματα σε σχέση με την κοινωνική εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη σε διάφορους θεσμούς, στάσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση αλλά και  ειδικό μέρος για την Κύπρο που αφορούσε την τοποθέτηση των συμμετεχόντων σε τέσσερις  διαφορετικές μορφές λύσης του Κυπριακού προβλήματος. «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», «Λύση Δυο Κρατών», «Ενιαίο Κράτος» και «Να κρατήσουμε το Στάτους Κβο». Στην δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσιάστηκαν τα ποσοστά των συμμετεχόντων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ε/Κ κοινότητας όσον αφορά τις ακόλουθες τρείς τοποθετήσεις σε κάθε μια από τις τέσσερις μορφές λύσης. Α) Εναντίον, Β) Ούτε εναντίον, ούτε υπέρ αλλά θα μπορούσα να την ανεχτώ αν ήταν απαραίτητο και Γ) Υπέρ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται αυτή την περίοδο στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν  αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού σε διάφορες εφημερίδες. Ως το άτομο που παρουσίασε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δημοσιογραφική διάσκεψη κρίνω απαραίτητο να παρατηρήσω μετα λύπης μου ότι αρκετοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές παρερμήνευσαν (ελπίζω όχι σκόπιμα) τα αποτελέσματα. Με επιλεκτικό τρόπο σε κάποιες μορφές λύσης ερμήνευαν  την επιλογή «Ούτε εναντίον, ούτε υπέρ αλλά θα μπορούσα να την ανεχτώ αν ήταν απαραίτητο» ως «ούτε το ένα ούτε το άλλο», «ουδέτερο», ή ακόμη και «αναποφάσιστοι» αλλοιώνοντας έτσι με ουσιαστικό τρόπο το νόημα της απάντησης.

Για χάριν της αποκατάστασης της αλήθειας παρακαλώ όπως δημοσιευθούν ακέραια τα αποτελέσματα όπως φαίνονται στον πιο κάτω Πίνακα.

 

 

Εναντίον

Ούτε εναντίον, ούτε υπέρ αλλά θα μπορούσα να την ανεχτώ αν ήταν απαραίτητο

Υπέρ

Δυο κρατη

72.4%

13.7%

13.9%

Ενιαιο κρατος

27.4%

15.4%

57.2%

Διζωνικη Δικοινοτικη Ομοσπονδια

35%

38%

27%

Να κρατησουμε το στατους κβο

50.8%

31.2%

18%

 

*Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Υπεύθυνος Συλλογής Δεδομένων Γύρου 9 ΕΚΕ

Εθνικός Συντονιστής Γύρου 10 ΕΚΕ




Comments (1)

  1. Μάξιμος Μαξίμου:
    Nov 19, 2019 at 02:11 PM

    Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ενα σημαντικό μεθοδολογικό λάθος στον σχεδιασμό της, που οδηγεί σε ενα σημαντικό λάθος: ακολουθόντας ενα επαγωγικό συλλογισμό οι ουδέτεροι ( ως προς την ΔΔΟ) να καταλήγουν στο στρατόπεδο των Υπερ.

    Οι έρευνες οι οποίες προσπαθουν να ιχνηλατήσουν το στίγμα της κοινής γνώμης, μετά την ερώτηση ακολουθούν 3 απαντήσεις: Ναι (ή υπέρ), Όχι (ή κατά) και Ίσως (ή δεν γνωρίζω-δεν απαντώ ή παρόμοια). Ουσιαστικα, υπάρχουν 3 ζώνες στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος ερωτώμενος.

    Επίσης, οι ερωτήσεις και απαντήσεις, πρέπει να είναι όσο απλές, κατανοητές και χωρίς παρερμηνείες είναι δυνατό.

    Πρώτο λάθος: Η συγκεκριμένη έρευνα, δεν δίνει στον ουδέτερο ευκαιρία να τοποθετηθεί.

    Δεύτερο λάθος: (συνεπεία του πρώτου) Η δεύτερη απάντηση είναι αρκετά παράξενη και μάλλον ασαφής. Είμαι σίγουρος κανένας απο τους αναγνώστες δεν την ξανασυνάντησε σε αλλη έρευνα κοινής γνώμης. Εμπεριέχει δυο ενδεχόμενα ("θα μπορούσα να την ανεχτώ" και το "αν ήταν απαραίτητο"). Σε αυτά τα δυο ενδεχόμενα, η απάντηση έχει δίπλα κολλημένο το "Ούτε εναντίον, ούτε υπέρ" -την κλασσική απάντηση της ουδετερότητας.

    Τρίτο λάθος:(συνεπεία του δεύτερου) Ο ερευνητής αθροίζει το ποσοστό του Υπερ με την μέση απάντηση, για να καταλήξει στο συμπερασμα οτι η αποδοχή της ΔΔΟ είναι ...πλειοψηφική ανάμεσα στους Ε/Κ.

    Θέλω να ξεκαθαρίσω πως εγώ ειμαι υπερ της ΔΔΟ. Αλλά, παρόλο που ευφραίνομαι οταν ακούω πως η ΔΔΟ έχει απήχηση ανάμεσα στους Ε/Κ, δεν μπορώ να δεκτώ το συμπέρασμα του αγαπητού ακαδημαϊκού Χάρη Ψάλτη.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1871