Παρουσίαση δρος Μαρίας Καρεκλά στο 1ο Ευρωπ. Κογκρέσο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας


Tην Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2019, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Καρεκλά παρουσίασε μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογικής Θεραπείας (European Association European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment), κεντρική ομιλία στο 1ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, το οποίο έλαβε χώρα στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Στην προσφώνηση της ομιλίας της, ο Καθηγητής Δρ. Juergen Hoyer του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δρέσδης, ανέφερε ότι η Δρ. Καρεκλά αντιπροσωπεύει το μοντέρνο πρόσωπο της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ευρώπη. «Οι έρευνες του εργαστηρίου της είναι πρωτοπόρες στον τομέα των ερευνητικά υποστηριζόμενων ψυχολογικών θεραπειών και  στη χρήση νέων τεχνολογιών στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών προβλημάτων και προβλημάτων που επηρεάζουν την υγεία» σημείωσε ο Καθηγητής Hoyer.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν NohealthwithoutMentalHealth”,  το οποίο δίνει έμφαση στην σημασία της ψυχικής υγείας στην υγεία γενικότερα. Η Δρ. Καρεκλά παρουσίασε την ομιλία της με θέμα “Behaviorhealthdigitalinterventions: Newopportunitiesanddevelopments” που αφορούσε την δουλειά του εργαστηρίου ACThealthy, σε σχέση με τη χρήση νέων τεχνολογιών στην επιτυχή αλλαγή συμπεριφορών υγείας (καπνίσματος, χρόνιου πόνου και πονοκεφάλου, και θεμάτων διατροφής).  

Η Δρ. Μαρία Καρεκλά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συμπεριφορική Ιατρική. Έχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα συσχέτισης με αγχώδεις διαταραχές και προβλημάτων υγείας, στην εξέταση ατομικών διαφορών και άλλων παραγόντων στην αιτιολογία, συνέχιση, αξιολόγηση/διάγνωση και θεραπεία αγχωδών προβλημάτων, στην ψυχοφυσιολογία και σε νέες μεθόδους (digital technologies) στην εξερεύνηση αυτών των παραγόντων, στη δημιουργία και αναπροσαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων (π.χ. Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης) μετά από πειραματική εξέταση για σκοπούς αποτελεσματικότερης αλλαγής συμπεριφοράς. Ανάμεσα στις ερευνητικές της δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται έργα στο θέμα της θαλασσαιμίας, του διαβήτη, των διατροφικών διαταραχών, του άσθματος, και των χρόνιων πόνων. Οι έρευνές της έχουν λάβει επιχορήγηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς και έχουν βραβευτεί από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Pompidou group, το Association for the Advancement of Behavior Therapy και το Society of Behavioral Medicine. Έχει στο βιογραφικό της πέραν των 60 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές που σχετίζονται με το επάγγελμά της (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ψυχολογίας της Υγείας, την οποία προεδρεύει, και το task force on e-health).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










551