Ημερίδα Πανεπιστημίου της Ρώµης Sapienza. Η Κύπρος το τελευταίο τείχος της Ευρώπης


Με αφορµή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώµης Sapienza διοργανώνει ηµερίδα αφιερωμένη στον πολιτισµό της Κύπρου, τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υψώνεται µέχρι σήµερα ένα πολιτικό τείχος.

Η ηµερίδα θα επιδιώξει να προβάλει το ζήτηµα τείχος-σύνορο-όριο µέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες που θα µμελετούν το θέµα και τις διάφορες πτυχές του από άποψη γλωσσική, λογοτεχνική, πολιτική και ιστορική, καθώς και τον τρόπο που αυτό έχει επηρεάσει την ιστορία και τον πολιτισµό της Κύπρου και τις σχέσεις της µε την Ευρώπη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου του 2019 και θα αποτελείται από δύο µέρη: Το πρώτο θα γίνει το πρωί στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώµης, και απευθύνεται πιο πολύ στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου. Έχουν προσκληθεί τέσσερις µμελετητές (Matthias Kappler, Francesco Anghelone, Δημήτρης Δεληολάνης και Μιχάλης Πιερής) που θα πραγματοποιήσουν ισάριθμες οµιλίες σχετικά µε το θέµα από άποψη ιστορική, πολιτική, λογοτεχνική και γλωσσολογική. O Μatthias Kappler θα μιλήσει με θέμα την «Τουρκοκυπριακή ποίηση». O Mιχάλης Πιερής, με εισήγηση που τιτλοφορείται «“Μισή του σκοτεινού Βορρά, μισή του Νότου”: ποιητικές απόπειρες κατάργησης της Πράσινης Γραμμής», θα σχολιάσει ποιήματα δικά του, καθώς και των Άντη Κανάκη και Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Το δεύτερο µέρος θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στη Biblioteca Nazionale Centrale di Roma και θα έχει λογοτεχνικό χαρακτήρα. Στόχος η προώθηση της σύγχρονης κυπριακής ποίησης µέσα από την παρουσίαση του έργου του ποιητή και νεοελληνιστή Μιχάλη Πιερή. Θα λάβουν µέρος µερικοί από τους Ιταλούς µμεταφραστές του Κύπριου ποιητή (Matthias Kappler, Renata Lavagnini, Paola Maria Minucci) µε σύντοµες παρεµβάσεις και ανάγνωση ποιηµάτων στα ιταλικά και τα ελληνικά που θα σχετίζονται µε το θέµα της Ηµερίδας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης Barbara Ronchetti.

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










577