Το Φθινοπωρινό Σχολείο των Νέων Ερευνητών του ευρωπαϊκού έργου Neo-PRISM-C στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Έναρξη της εκπαίδευσης των νέων ερευνητών του ευρωπαϊκού έργου Neo-PRISM-C με στόχο την επιστημονική τους κατάρτιση και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέες μεθοδολογίες και τεχνικές σχετικά με τη μελέτη των σχέσεων εγκεφάλου και συμπεριφοράς για τη διάγνωση, ερμηνεία και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων.

Οι εταίροι και νέοι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Έργου Neo-PRISM-C συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στο Φθινοπωρινό Σχολείο που διοργανώθηκε στις 03-06 Οκτωβρίου 2019 στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου  Κύπρου, Συντονιστή του Έργου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.

Οι εργασίες του Φθινοπωρινού Σχολείου ξεκίνησαν με καλωσόρισμα των εταίρων του Έργου και νέων ερευνητών από τον Επικεφαλή Επιστημονικό Υπεύθυνο του Έργου, Καθηγητή Τιμόθεο Παπαδόπουλο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η κα Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

Οι νέοι ερευνητές ξεναγήθηκαν  στους χώρους της νέας Βιβλιοθήκης από τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Το Φθινοπωρινό Σχολείο συγκέντρωσε ακαδημαϊκούς, κλινικούς και βιομηχανικούς εταίρους που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Έργου, από 10 ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία, την Κύπρο καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίοι ασχολούνται με τη μελέτη και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών, και συνέβαλαν στην εκπαίδευση των νέων ερευνητών.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Φθινοπωρινού Σχολείου διεξήχθησαν:

    • Ανασκόπηση των ολοκληρωμένων, μέχρι την παρούσα φάση, δραστηριοτήτων και το σχέδιο δράσης για τον δεύτερο χρόνο του Έργου.
    • Συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board) του Έργου.
    • Συνάντηση των νέων ερευνητών του Έργου.
    • Εκπαίδευση των νέων ερευνητών, στο πλαίσιο επίσης του 9ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης.

Το υψηλού κύρους ευρωπαϊκό Έργο Neo-PRISM-C (“NEurodevelopmental Optimal-Predictors, Risk factors, and Intervention from a Systems approach to Maladjustment in Children” – σε ελληνική απόδοση- «Βέλτιστοι Δείκτες Νευροαναπτυξιακής Πρόβλεψης, Παράγοντες Κινδύνου και Παρέμβαση από μια Συστηματική Προσέγγιση για τη Δυσπροσαρμοστικότητα των Παιδιών») χρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ανταγωνιστικής Δράσης Innovative Training Network (ITN) - Marie Skłodowska-Curie (MSCA), του Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) για τα έτη 2019-2023 και προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Το Έργο στοχεύει στη μελέτη των σχέσεων εγκεφάλου και συμπεριφοράς για τη διάγνωση, ερμηνεία και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων.

Η κατάρτιση των νέων ερευνητών στην αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης, συμπεριφοράς και κοινωνικής δυσπροσαρμοστικότητας παιδιατρικών πληθυσμών μέσω εξατομικευμένων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και κατάλληλων θεραπειών αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό του Έργου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










721