8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 6 με 8 Δεκεμβρίου 2019 το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ) που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία και την ΕΝΕΔΙΜ.

Το συνέδριο διεξάχθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου και συμμετείχαν 200 σύνεδροι από επτά χώρες. Στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

Θέμα του συνεδρίου ήταν οι «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Διδασκαλία των Μαθηματικών». Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν κεντρικές εισηγήσεις που συζήτησαν θέματα αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία, τη συμβολή της έρευνας στην αποτελεσματική διδασκαλία στα μαθηματικά και τον ρόλο της πανεπιστημιακής γνώσης στη διδασκαλία των σχολικών μαθηματικών. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Paul Drijvers (Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης), ο Καθηγητής Λεωνίδας Κυριακίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο Καθηγητής Θεοδόσης Ζαχαριάδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, κοινωνικό-πολιτισμικές, πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις της διδασκαλίας των μαθηματικών, σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία διαφορετικών μαθηματικών εννοιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και τον ρόλο της γνώσης των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα την αξιοποίηση των οθονών αφής στη διδασκαλία των μαθηματικών. Το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα σε έμπειρους και νεαρούς ερευνητές στη διδακτική των μαθηματικών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, συμβάλλοντας στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










919