Το Πανεπ. Κύπρου στο Συμβούλιο της μεγαλύτερης ένωσης πανεπιστημίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Η μεγαλύτερη ένωση πανεπιστημίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Campus of Human Rights, με περισσότερα από 100 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια παγκοσμίως, εξέλεξε την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη, 1η Γενική Συνέλευση  του νεοσύστατου οργανισμού παγκόσμιας εμβέλειας με έδρα τη Βενετία. 

Περισσότερες πληροφορίες

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, εξελέγη στο  Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Global Campus Council of Human Rights με έδρα τη Βενετία, ενός οργανισμού 100 και πλέον κορυφαίων πανεπιστημίων και 7 περιφερειακών Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού που προσφέρονται παγκοσμίως με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς παγκόσμιας και περιφερειακής εμβέλειας (https://gchumanrights.org/education.html). 

Η εκλογή έγινε κατά την 1η Γενική Συνέλευση του οργανισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2019  στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Η συνέλευση πλαισιώθηκε από σημαντικές εκδηλώσεις, τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής Candith Mashego-Dlamini, ο Καθηγητής Albie Sachs, πρώην Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής και στενός συνεργάτης του Nelson Mandela, και η Αντιπρύτανης του  Πανεπιστημίου της Πρετόριας Καθηγήτρια Stephanie Burton. Εορτάστηκαν επίσης τα 20χρονα του Αφρικανικού Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκε σε ειδικό περιφερειακό συνέδριο η παγκόσμια μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά που στερούνται της ελευθερίας τους (UN Global Study on Children Deprived of Liberty, 789 σελ.: https://omnibook.com/Global-Study-2019), στην οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά μέσω της Επίκουρης Καθηγήτριας Καλλιόπης Αγαπίου Ιωσηφίδου. Η παγκόσμια μελέτη εκπονήθηκε στη βάση ψηφίσματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, Manfred Nowak.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ι-Παρίσι, και κάτοχος της πρώτης Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κα Αγαπίου, μετά από διορισμό της από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και εκλογή από τα Κράτη Μέλη διετέλεσε εκλεγμένη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων, οργανισμού της Ε.Ε. (EU Agency). Διατέλεσε επίσης εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό, σήμερα Global Campus Europe,  με 41 κορυφαία συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (https://gchumanrights.org/education/regional-programmes/ema/about.html). Τα τελευταία 15 χρόνια, ήτοι μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν άνοιξε ο δρόμος για συμμετοχή της Κύπρου, υλοποιεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη συνεργασία για την προσφορά του Ευρωπαϊκού Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού σε συνεργασία με το Κέντρο της Βενετίας, συμβάλλοντας σημαντικά στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Κύπρου για αριστεία και μεγαλύτερη διεθνοποίηση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1116