«Από τον Όμηρο στον Ελύτη» στο Πανεπιστήμιο της Κατάνιας


   Στο πλαίσιο της έκδοσης ενός σημαντικού ερευνητικού τόμου στο χώρο της Νεοελληνικής Φιλολογίας, με τίτλο Από τον Όμηρο στον Ελύτη. Η μεταφορά του μύθου από την αρχαιότητα στη μοντέρνα λογοτεχνία, στον οποίο συμμετέχουν με άρθρα τους είκοσι εφτά (27) σημαντικοί ή/και επιφανείς μελετητές, πραγματοποιείται στις 13 Ιανουαρίου 2020, στο Πανεπιστήμιο της Κατάνιας, από το τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών, η παρουσίαση του τόμου στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο ευρύ κοινό.

Την παρουσίαση, που διοργανώνεται υπό την επιμέλεια των Matteo Miano, Sophie Zambalou και Anna Zimpone, χαιρετίζουν οι Καθηγητές Marina Paino, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Κατάνιας, και Μιχάλης Πιερής, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη συνέχεια, εξετάζεται το θέμα του παρουσιαζόμενου τόμου («Η μεταφορά του μύθου από την αρχαιότητα στη σύγχρονη λογοτεχνία») μέσα από τις παρεμβάσεις των μελετητών Fatima Eloeva, Rosalba  Galvagno, Κατερίνα Κωστίου, Σταματία Λαουμτζή, Μαριλίζα Μητσού, Roza Maria Monastra. Επιλογικά σχόλια στην παρουσίαση θα κάνει η Καθηγήτρια Άννα Ζιμπόνε, καθώς η όλη εκδήλωση λειτουργεί παράλληλα και με αφορμή την αφυπηρέτησή της, ως ένα τιμητικό αφιέρωμα προς το πρόσωπό της εκ μέρους των Πανεπιστημιακών αρχών και του Τμήματος Aνθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κατάνιας και πολλών φίλων συναδέλφων της, ιδιαίτερα νεοελληνιστών απ’ όλη την Ευρώπη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί, υπό την επιμέλεια του Cristiano Distefano, ένα μικρό αφιέρωμα στην ποίηση του Μιχάλη Πιερή, όπου θα αναγνωστούν ελληνικά και ιταλικά (σε μετάφραση της Renata Lavagnini), ποιήματα τα οποία αναδεικνύουν το θέμα της της λειτουργίας του μύθου στην παιδική ηλικία και στη μυθοποίηση της γενέθλιας γης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










551