Πανεπ. Κύπρου: Πρόσκληση για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα ανάλυσης γονιδιώματος Κυπρίων


Το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, δέχεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντική συμμετοχή στο παγκύπριο ερευνητικό πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ-1-Γονιδίωμα Κυπρίων (Exome).

Το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ-1 εντάσσεται σε μεγαλύτερο ερευνητικό έργο για τη μελέτη των νεφροπαθειών και στοχεύει στη σε βάθος ανάλυση του γονιδιώματος των Κυπρίων. Θα εντοπισθούν ιδιαιτερότητες και μεταλλάξεις στο κυπριακό DNA που ευθύνονται για διάφορες γενετικές παθήσεις, σπάνιες ή συχνές και θα διευκολυνθεί η περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ο καθορισμός του προτύπου DNA αναφοράς των Κυπρίων, θα είναι χρήσιμο εργαλείο για πολλές μελλοντικές μελέτες, τόσο για νεφροπάθειες όσο και για άλλες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης κ.λπ. Το DNA και οι πληροφορίες του ατομικού ιατρικού ιστορικού θα φυλάσσονται στη Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι Κύπριοι, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, ηλικίας 30-70 ετών, υγιείς, που δεν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Κατά την εγγραφή στο πρόγραμμα θα τους εξηγηθούν λεπτομέρειες των στόχων του έργου και τι πρέπει να κάνουν, ενώ θα τους ζητηθεί να υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΕΜΙ για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Θα τους αποσταλεί το έντυπο συγκατάθεσης για να ενημερωθούν και να το συμπληρώσουν και στη συνέχεια θα κληθούν σε προσωπική συνάντηση ώστε να τους εξηγηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, αν το επιθυμούν, και να γίνει η εγγραφή στο πρόγραμμα.

Τηλέφωνο για ερωτήσεις: 22-892815

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: biobank@ucy.ac.cy

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










677