Οι Εθνικοί Κόμβοι Ανοικτής Πρόσβασης σε Κύπρο (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου) και Ελλάδα (Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”) συνεχίζουν την ενημέρωση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, για σημαντικές πτυχές που αφορούν την Ανοικτή Επιστήμη οργανώνοντας επίκαιρα διαδικτυακά σεμινάρια.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως το Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης του ευρωπαϊκού προγράμματος OpenAIRE και ως Εθνικός Κόμβος για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Κύπρο, διοργανώνει, αυτή τη φορά, διαδικτυακή συζήτηση, η οποία θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση καλών πρακτικών και στη συμμόρφωση ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων, για επιστημονικές δημοσιεύσεις και για ερευνητικά δεδομένα, με πρότυπα που επιτυγχάνουν την αποτελεσματική και χωρίς απώλειες ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ετερογενή συστημάτων. Το webinar πραγματοποιείται σε συνεργασία με το NI4OS-Europe, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υποστηρίζει την ανάπτυξη εθνικών πρωτοβουλιών για την Ανοικτή Επιστήμη, καθώς και τη διασύνδεση εθνικών υποδομών και υπηρεσιών με το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud- EOSC ).
Πότε:Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020
Ώρα: 11.00π.μ - 12.00μ.μ
Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά
Κοινό: Διαχειριστές αποθετηρίων
Την παρουσίαση του συγκεκριμένου webinar έχουν αναλάβει οι Αντώνης Λεμπέσης και Στεφανία Μάρτζιου, επιστημονικοί συνεργάτες στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” και μέλη της τεχνικής ομάδας του OpenAIRE
Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανοικτή Επιστήμη παρουσιάζει η πρόσβαση σε επιστημονικά αποτελέσματα που είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονικές υποδομές, όπως είναι τα αποθετήρια. Η ύπαρξη πολιτικών περιεχομένου, μεταδεδομένων, απόθεσης, διατήρησης κλπ, καθώς και η εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων είναι ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, την ανιχνευσιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση των επιστημονικών αποτελεσμάτων. Τελευταία, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη τόσο για τα δεδομένα όσο και για τις υποδομές/υπηρεσίες που παράγουν, διανέμουν και διατηρούν δεδομένα, για την εφαρμογή των αρχών FAIR. Η ετερογένεια των δεδομένων δύναται να επηρεάσει και να αποτελέσει εμπόδιο στη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων. Τη λύση σε αυτήν την πρόκληση προσφέρει εδώ και 10 χρόνια το OpenAIRE μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες υποστηρίζονται στο πλαίσιο των NI4OS-Europe και EOSC.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του webinar θα εξετασθούν:
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το OpenAIRE webinar «Διαλειτουργικότητα στο EOSC: εφαρμογή των Οδηγιών του OpenAIRE για αποθετήρια» καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής εδώ.
Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια ημέρα πριν την πραγματοποίηση του webinar σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.
Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με :
- Ελλάδα openaire@athena-innovation.gr - Κύπρος openaire-cy@ucy.ac.cy