Ένα κρίσιμο ερώτημα προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Μιας και μιλάμε για τη σημασία των δημοσίων ανακοινώσεων ενός κορυφαίου ακαδημαϊκού ιδρύματος, που θέλει να τοποθετείται πάνω σε ευαίσθητα θέματα τα οποία προβληματίζουν την κοινωνία, θα ήθελα να υποβάλω την εξής ερώτηση και απορία, προς την Σύγκλητο:

Συζητήθηκε καθόλου στην Σύγκλητο η έκδοση μιας ανακοίνωσης ή ψηφίσματος για τη βεβήλωση ενός μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας;

Τέτοιες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες κοινοποιήθηκαν από πολλά πανεπιστήμια και παγκόσμιους φορείς και οργανισμούς που υπεραμύνονται την οικουμενική κληρονομιά της ανθρωπότητας έναντι πολιτικών βαρβαροτήτων. Επίσης το θέμα απασχόλησε σοβαρούς τηλεοπτικούς σταθμούς παγκόσμιας τηλεθέασης. Άρθρα δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά κι εφημερίδες, που δεν είχαν καμία ιδεολογική απόχρωση, από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών (ακόμα και πεφωτισμένων Τούρκων Καθηγητών από την Σχολή Καλών Τεχνών «Μιμάρ Σινάν» της Κωνσταντινούπολης). Κυβερνήσεις χωρών με βαθιά φιλελεύθερη δημοκρατική παράδοση (π.χ. η Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, κ.ά.) αντέδρασαν με αγανάκτηση.

Ερωτώ λοιπόν: Υπάρχουν κάποια κριτήρια του τι συνιστά ή όχι σημαντικό θέμα κοινωνικής απήχησης κι ευαισθησίας, τα οποία ακολουθεί η Σύγκλητος; Ή απλώς το σώμα διατηρεί την πλήρη αυτονομία της βούλησής της να εκφράζεται κατά το δοκούν ή αναλόγως των περιστάσεων; Ποια είναι τα μέτρα και ποια είναι τα σταθμά;

Φυσικά, ενδεχομένως, η Σύγκλητος αν προχωρούσε σε μια ανακοίνωση για τη βεβήλωση του μνημείου, θα δεχόταν κριτική από κυπροκεντρικά κόμματα και παρατάξεις, που θα την καταδίκαζαν για “εθνικισμό” (ανάλογες κριτικές που δέχθηκα εγώ προσωπικά μετά τη δημοσίευση του «Αντίλογου»). Αλλά υποθέτω, ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι προετοιμασμένο ν' αμφισβητήσει κατεστημένες απόψεις, άρα οποιεσδήποτε αντιδράσεις αυτού του χαρακτήρα δεν θα ενοχλούσαν ή θα έπλητταν την ακεραιότητά του.

ΥΓ Δεν επανήλθα μετά τη δημοσίευση του «Αντίλογου» μου διότι απλώς δεν θεωρώ ότι έλαβα σαφείς απαντήσεις στα πολιτικο-φιλοσοφικά ζητήματα που ήγειρα (όπως υπαινίσσονται κάποιοι οι οποίοι δεν αναφέρουν καν το όνομά μου στις τοποθετήσεις τους).

*Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2253