Γεν. Δ/ντής ΥΠΕΞ: «Αμφισβητούνται το διεθνές δίκαιο και η πολυμέρεια, οι βασικές συνισταμένες των διεθνών σχέσεων και ο τρόπος άσκησης της διπλωματίας»
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 6 Οκτωβρίου 2020, τιμήθηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Κορνήλιος Κορνηλίου, ανέπτυξε το θέμα: «60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: Η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής».
Ο κ. Κορνηλίου ανέλυσε την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές σε προκλήσεις και γεγονότα που την επηρέασαν, καθώς και στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της και περιέγραψε τους τρεις βασικούς της πυλώνες, που, όπως είπε, εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, την αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, την αναβαθμισμένη και ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος. Ο κ. Κορνηλίου παράλληλα μίλησε για το ενεργειακό ερευνητικό πρόγραμμα εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προοπτική να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε και την εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας που αιωρείται, όπου αμφισβητούνται οι βασικές συνισταμένες των διεθνών σχέσεων, το διεθνές δίκαιο και η πολυμέρεια, ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της διπλωματίας, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής αστάθειας. Σήμερα, όπως ανέφερε, βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών συγκυριών που δύνανται να ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, με κύριο στόχο, όπως είπε, να πετύχουμε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στη βάση των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Τέλος, ο Πρέσβυς Κορνηλίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας τον διάλογο, τη συνεργασία και το κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα, ως βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.
Στη εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Με το μεγαλύτερο αγκάθι να παραμένει άλυτο, το Κυπριακό, είπε ο κ. Χριστοφίδης, η χώρα μας καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό. Για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, πρόσθεσε ο Πρύτανης, χρειάζεται νηφάλια αντιμετώπιση, ορθολογιστική προσέγγιση, μακροχρόνιος σχεδιασμός. Χρειάζεται ορθή αντίληψη των δεδομένων, επίγνωση των αδυναμιών και των δυνατοτήτων μας. Χρειάζεται να γίνουν τολμηρά βήματα, να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας μας έχοντας ως γνώμονα την ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Σήμερα καλούμαστε ως χώρα και ως πολίτες να υιοθετήσουμε μία νέα κουλτούρα συμπεριφοράς, παιδείας και τρόπου σκέψης, τόσο σε πολιτειακό επίπεδο, όσο και ατομικά, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με διαφορετικές τοποθετήσεις τρεις ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου έδωσαν τη δική τους οπτική. Ο Καθηγητής Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και παραδοξότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ομαδοποιώντας τις σε τρεις προβληματικές που είναι η εθνοκρατική ανεξαρτησία, η εξαρτώμενη ανεξαρτησία, και η αποικιακή ανεξαρτησία. Ο Καθηγητής εστίασε σε έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες στην ιστορία, μια πολιτική φυσιογνωμία ανάμεσα στις πρώτες που έθεσαν επιτακτικά και βαθυστόχαστα το διακύβευμα της ανεξαρτησίας, που δεν ήταν άλλος από τον Μαχάτμα Γκάντι.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού του Τμήματος Νομικής από την πλευρά της εστίασε σε νομικές πτυχές του ζητήματος της ανεξαρτησίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των δικαϊκών επιρροών του κυπριακού νομικού συστήματος, το οποίο εκτός από τη γνωστή σημαντική επίδραση του κοινοδικαίου, έχει δεχθεί μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιρροή του ενωσιακού δικαίου. Η κ. Συνοδινού τόνισε τη σημασία ανάδειξης ώριμης νομικής σκέψης με επίκεντρο την κυπριακή πραγματικότητα και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, η οποία είναι πιο εμφανής μετά το Brexit.
Ο Λέκτορας Νίκος Μούδουρος, του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, αναφέρθηκε στην έννοια της ανεξαρτησίας – αυτονομίας, αλλά και την έννοια του κοινού κυπριακού κράτους, ως βάσεις ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τόσο εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσο και μεταξύ Τουρκοκύπριων -Τουρκίας. Παρέθεσε τις διαφορετικές σχολές σκέψης για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, παρουσιάζοντας επίσης τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, στο πλαίσιο των οποίων ενισχύθηκε ο τουρκοκυπριακός εθνοκοινοτισμός και η επιδίωξη «ανεξαρτητοποίησης» από την Τουρκία, αλλά και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση επί του θέματος, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος. Κατά τη διάρκεια του επετειακού αυτού γεγονότος, προβλήθηκαν επίσης ιστορικά στιγμιότυπα από την Τελετή Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου του 1960, από την αναχώρηση του Κυβερνήτη της Κύπρου, Σερ Χιου Φουτ, όπως και τα αποκαλυπτήρια Μνημείου του πεσόντος αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Δασκάλου Φώτη Πίττα, που τελέσθηκαν στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το 1961.
Την επετειακή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές, πρώην Υπουργοί, πρώην και νυν Επίτροποι, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και άλλοι επίσημοι, μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Επιπλέον, για τη μεγαλύτερη δυνατή παρακολούθηση και πρόσβαση από το ευρύτερο κοινό, η εκδήλωση μεταδιδόταν επίσης ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube και από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.