Θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Σ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ*

Διά του παρόντος κειμένου, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια την προσωπική μου θέση για τη θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας.

Δεν είμαι αρνητικός απέναντι στην χρήση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης εποχής που διανύουμε παγκοσμίως.  Δεν είναι σκοπός μου να αναλύσω το πώς, πού και κάτω από ποιες συνθήκες θα πρέπει να υιοθετείται. Πολύ σωστή και υπεύθυνη η απόφαση της Βουλής μας περί θεσμοθέτησής της.

Θα ήθελα μόνο να επισημάνω στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ανησυχία μου για τυχόν παρεκτροπή της χρήσης του προτεινόμενου μέτρου/νόμου. Θα πρέπει η Βουλή να διασφαλίσει ότι κανένας ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου ή φροντιστηρίου δεν θα χρησιμοποιήσει το μέτρο αυτό εις βάρος του διδακτικού προσωπικού. Για να το θέσω πιο απλά, θα πρέπει με κάποιο τρόπο η Βουλή να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση της αντιστοιχίας αριθμού διδασκόντων και διδασκομένων. Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει με την προσθήκη μιας ρήτρας στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, η οποία να ορίζει ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα πρέπει να διεξάγεται με τους ίδιους όρους που διεξαγόταν μέχρι τώρα η εκ του σύνεγγυς. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο κάποιος  ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου ή φροντιστηρίου να σκεφτεί το εξής: «Αφού μπορώ να έχω ένα καθηγητή να διδάσκει 50 παιδιά διαδικτυακά, τότε γιατί να προσλάβω περισσότερους διδάσκοντες;»

*Επισκέπτης Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1294