Σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Σε συνθήκες COVID-19 πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βενετία σ’ ένα συγκινητικό κλίμα η τελετή αποφοίτησης του Ευρωπαϊκού Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό κτήριο Scuola Grande di San Rocco της Βενετίας με κύριο προσκεκλημένο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fabio Massimo Castaldo. Ο κ. Fabio Massimo Castaldo, κάλεσε τις απόφοιτες/τους να μην εγκαταλείψουν την κουλτούρα του διαλόγου.

Τη διττή σημασία της φετινής τελετής αποφοίτησης για το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, υπογράμμισε η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μάστερ, υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001).

Πρώτον, σηματοδοτεί 15 χρόνια αδιάλειπτης δημιουργικής συνεργασίας με το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βενετίας, το οποίο από πανευρωπαϊκό με 41 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μετεξελίχθηκε, με πάνω από 100 πανεπιστήμια, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πανεπιστημιακό κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Global Campus of Human Rights: https://gchumanrights.org/).

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του οργανισμού και με την εκλογή από τη Γενική Συνέλευση της κας Αγαπίου-Ιωσηφίδου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Οργανισμού τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συνεργασία αυτή, η οποία αποτελεί τη μακροβιότερη διεθνή συνεργασία του Τμήματος, συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσελκύοντας υψηλής επίδοσης φοιτήτριες/φοιτητές από πολλές χώρες στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος ανταλλαγής που διαλαμβάνει, προβάλλοντας παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλίες, όπως: το Global Campus Human Rights Preparedness, το Venice School of Human Rights, τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πρόγραμμα Sakharov Fellows συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκδημοκρατισμού, κ.ά.

Δεύτερον, αποτελεί σημαντική διάκριση η απονομή πρώτου βραβείου σε διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύρπου, ανάμεσα στις 90 διατριβές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Η διατριβή με τίτλο «Forgotten Victims of War. Invisible still Stigmatised: the Case of Children Born of Wartime Rape and Conflict-Related Sexual Violence» εκπονήθηκε από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Nina Hermusυπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας, Καλλιόπης Αγαπίου Ιωσηφίδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Μάστερ, η βραβευθείσα διατριβή θα δημοσιευτεί στον παγκόσμιο τόμο με τις επτά καλύτερες διατριβές 2019-2020, μια από κάθε ένα από τα επτά περιφερειακά κέντρα που συμμετέχουν στο GlobalCampusofHumanRights σε Ευρώπη, Λατινκή Αμερική, Ασία-Ειρηνικό, Βαλκάνια, Αραβικό Κόσμο και Καύκασο. Η εν λόγω διατριβή διαλαμβάνει μελέτες από συγκρούσεις σε διαφορετικές ηπείρους, και με γνώμονα τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ, πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα το οποίο παραμένει ταμπού σε όλες τις χώρες που γνωρίζουν συγκρούσεις. Η περίπτωση της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα παιδιά αυτά, έρχονται στο κόσμο και μεγαλώνουν με το στίγμα του πολέμου σε δύσκολες ως τραυματικές οικογενειακές και ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και προοπτικές και πολύ συχνά χωρίς νομική υπόσταση/ιθαγένεια, ζητήματα για τα οποία η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία στις Συγκρούσεις PramilaPatten. καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Φωτογραφία κάτω: Από αριστερά προς τα δεξιά: Manon Koepp, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, Megan Thomas, Nina Hermus Διεθνείς απόφοιτες του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού 2019-2020, μαζί με την καθηγήτρια τους.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter353