Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Τεχνικά Εργαστήρια του ερευνητικού έργου Sea of Experience


Στo πλαίσιo της ολοκλήρωσης του 1ου έτους του ερευνητικού έργου “Sea of Experience” (Establishment of Eastern Mediterranean Regional Network: pooling, sharing, development of innovative face-to-face and digital training/mentoring tools for the maritime sector), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώθηκαν δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις με στόχο να δώσουν μια πρώτη εικόνα για τα πεπραγμένα του προγράμματος και να προσφέρουν καθοδήγηση και ενημέρωση για τις προοπτικές απασχόλησης στην Γαλάζια Οικονομία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι τριετές, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019, και ασχολείται με τη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς εργασίας στα Γαλάζια Επαγγέλματα. Η ερευνητική πρόταση,  εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας – ΕΤΘΑ (European Maritime and Fisheries Fund – EMFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο έργο συμμετέχουν έξι ακαδημαϊκοί και βιομηχανικοί εταίροι από την Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΕΒΕ, CMMI)  και την Ελλάδα (ΕΚΠΑ, ΑΠΟΨΗ ΑΕ, ΕΒΑΛΙΟΝ), ενώ συντονιστής του Προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το έργο “Sea of Experience” έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κατάρτισης - καθοδήγησης, του Περιφερειακού Δικτύου Ανατολικής Μεσογείου (EMReN), για επαγγελματίες και νέους που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυπηγική και την επισκευή πλοίων, τα λιμάνια, και τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Η κοινοπραξία θα υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δράσεων για την επίτευξη των γενικών της στόχων. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν τέσσερα κοινά προγράμματα κατάρτισης, ένα για κάθε επιλεγμένο τομέα, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δεξιοτήτων που παρουσιάζεται στο ναυτιλιακό τομέα. Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη διαπροσωπικών (π.χ. μέσω θερινών σχολείων) και ψηφιακών (π.χ. βίντεο εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακοί διαγωνισμοί) εκπαιδευτικών εργαλείων.

Στο πρώτο Τεχνικό Εργαστήρι, που διοργανώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2020 , δόθηκε μια γενική επισκόπηση και τα επόμενα βήματα του έργου, ενώ εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας μίλησαν για το μεταβαλλόμενο τοπίο ικανοτήτων και κατάρτισης στο θαλάσσιο τομέα, τις μεθόδους εκπαίδευσης και καθοδήγησης που ισχύουν σήμερα καθώς και τις αναμενόμενες προκλήσεις, και τη δημιουργία στρατηγικής δεξιοτήτων θαλάσσιας τεχνολογίας.

Στο δεύτερο Τεχνικό Εργαστήρι, που διοργανώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 από τους Κύπριους εταίρους του έργου, αναλύθηκαν οι νέες δεξιότητες και εκπαιδευτικές τάσεις στον τομέα της ναυτιλίας, τα μαθήματα που έφερε η πανδημία, και ο μελλοντικός ρόλος του Ναυπηγού Αρχιτέκτονα / Ναυτιλιακού Μηχανικού. Και τα δύο εργαστήρια ολοκληρωθήκαν με την παρουσίαση της πλατφόρμας Sharing – Pooling του έργου, που έχει αναπτυχθεί ως μια ολοκληρωμένη εφαρμογή λογισμικού που επιτρέπει το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση έργων καθοδήγησης, ενώ παρουσιάστηκαν τα κριτήρια για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού μέντορα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα “Sea of Experience” μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://seaofexperience.org/.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










709