Οι Κοσμήτορες των Σχολών του Παν. Κύπρου μιλούν για το έργο τους υπό τη σκιά της 2ης φάσης της πανδημίας


Παρουσίαση στο Περιοδικό του Π.Κ. «Κοινότητα» 

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου και συγκεκριμένα από τις 19 Οκτωβρίου 2020, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε εξολοκλήρου στη διαδικτυακή διδασκαλία.  Η παραδοχή από την επιστημονική ομάδα στο Υπουργείο Υγείας, ότι απώλεσε το πλεονέκτημα του άμεσου εντοπισμού μέσω ιχνηλάτησης, ταυτόχρονα στέρησε από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα την προληπτική ευκολία διαχείρισης που διέθετε. Η «Κοινότητα» επιδίωξε να συναντηθεί με τους Κοσμήτορες των οκτώ Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξασφαλίζοντας μια συνοπτική και αντικειμενική εικόνα, τόσο του έργου που επιτελούν ξεχωριστά, όσο και του τρόπου με τον οποίο κινείται στην εναλλακτική διδασκαλία μαθημάτων του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου, ενόσω μάλιστα κατ’ αντίθεση οι πλείστες ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά με φυσική παρουσία.

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Κοσμήτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Μπαλασόπουλος

Ποιο το όραμα της Σχολής σας κάτω από τα τρία διαφορετικά Τμήματα (Αγγλικών Σπουδών, Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών και το Κέντρο Γλωσσών) και πόσο εύκολο είναι αυτό το όραμα να εξακολουθήσει με τα σημερινά δεδομένα;

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι θεμελιακά προσανατολισμένη στην ιστορική, κοινωνική και θεωρητική κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας και του ανθρώπινου πολιτισμού και έχει κατά συνέπεια μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα που άπτονται αφενός του ερωτήματος της αξίας της ανθρώπινης ζωής και των παραγόντων που διαμορφώνουν το ερώτημα αυτό στη σημερινή κοινωνία και αφετέρου των τρόπων με τους οποίους οι κοινωνίες διαχειρίζονται τις συλλογικές αγωνίες και τις τραυματικές κρίσεις τους.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η ζωντανή διάδραση με τους φοιτητές είναι ουσιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του κριτικού διαλόγου και κατ’ επέκταση και της κριτικής σκέψης και του αναστοχασμού, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε διεξοδικά για το δίλημμα που ανέκυψε: την επιλογή, δηλαδή, ανάμεσα στην προστασία της υγείας φοιτητών/φοιτητριών και διδασκόντων/ουσών, από τη μία πλευρά, και την ανάγκη για διατήρηση της φυσικής επαφής από την άλλη. Θεωρούμε σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη και σαφής λήψη αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το πολύπλοκο σύνολο συχνά μεταβαλλόμενων παραγόντων, και αφετέρου να δαπανηθεί χρόνος –και πιθανά, αρκετά κονδύλια– ώστε να αποκτήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα της φυσικής επαφής χωρίς να θέτουν την πανεπιστημιακή κοινότητα σε κίνδυνο. Χρειάζονται, για παράδειγμα, περισσότεροι χώροι διδασκαλίας, περισσότερο προσωπικό που να αναλαμβάνει την απολύμανση χώρων. Εξίσου αναγκαία όμως είναι και μια συλλογική κουλτούρα αμοιβαίας προστασίας και προσαρμοστικότητας στα δύσκολα δεδομένα μιας νέας εποχής.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Καθηγητής Γιώργος Χατζηγεωργίου

Εν μέσω κορωνοϊού, κάτω από ιδιάζουσες υγειονομικές συνθήκες που προϋποθέτουν ρίσκα για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως και την κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η Ιατρική Σχολή, όταν μάλιστα βρίσκεται ακόμη στις απαρχές της λειτουργίας της;

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη Ιατρική Σχολή της Κύπρου και η μόνη ελληνόφωνη Ιατρική Σχολή, η οποία έχει πιστοποιηθεί (2019) με βάση το πρότυπο πιστοποίησης του World Federation of Medical Education. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις προς δύο κατευθύνσεις: (α) να διατηρήσουμε το εκπαιδευτικό έργο σε ψηλό επίπεδο, για το οποίο προσφάτως πιστοποιηθήκαμε και (β) να συνδράμουμε με το ακαδημαϊκό μας προσωπικό την Πολιτεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ιατρική Σχολή κατόρθωσε με τη συμβολή όλου του εκπαιδευτικού και διοικητικού της προσωπικού καθώς και των φοιτητών να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο διδακτικό περιβάλλον και να συνεχίσει να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο υψηλού επιπέδου. Η συμβολή της τεχνογνωσίας και της εμπειρογνωμοσύνης του ακαδημαϊκού προσωπικού, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν σημαντική, πολύπλευρη και καθοριστική τόσο κατά την τη πρώτη φάση της πανδημίας όσο και τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω κορύφωσης της δεύτερης φάσης. Ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε στην εθελοντική συμβολή των φοιτητών μας στην υπηρεσία ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας. Ακαδημαϊκά μέλη της Ιατρικής Σχολής συμμετέχουν ενεργά και αρκετές φορές με πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19 όσο και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως είναι π.χ. η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Κοσμήτορας, Καθηγητής Επαμεινώνδας Λεοντίδης

Πόσο σημαντικές για την κυπριακή κοινωνία είναι οι σπουδές στη δική σας Σχολή, βάσει και του γεωγραφικού χώρου και ψηφιακού μετασχηματισμού του νησιού μας και πώς συνδράμουν ή συμβαδίζουν με την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου;

Στη ΣΘΕΕ υπάρχει το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στην Επιστήμη και την Τεχνολογία της Πληροφορικής, που συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειες περαιτέρω ψηφιοποίησης στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα Τμήματα της Σχολής έχουν έναν διαφορετικό προσανατολισμό, καθώς αφορούν τις βασικές επιστήμες, που υποστηρίζουν όλες τις εφαρμοσμένες επιστήμες:

• Οι Βιολογικές Επιστήμες είναι συνεχώς στο προσκήνιο λόγω και της μάχης που διεξάγει η ανθρωπότητα με την πανδημία του κορωνοϊού. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τομείς όπως η Γενετική και η Μοριακή Βιολογία αποτελούν τη βάση στήριξης των Επιστημών Υγείας και το εφαλτήριο για μεγάλες ιατρικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.

• Η Επιστήμη της Πληροφορικής είναι σήμερα βασικός πυλώνας ανάπτυξης υποστηρίζοντας όλες τις πλευρές της οικονομίας, της διοίκησης και της εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας γίνονται ανάρπαστοι σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. • Τα Μαθηματικά και η Στατιστική είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τομέα των Οικονομικών Επιστημών. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων του τμήματος της Σχολής μας εργοδοτούνται σε τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς και όπου αλλού απαιτείται βαθύτερη μαθηματική ανάλυση.

• Η Φυσική στηρίζει τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, που δειλά-δειλά εμφανίζονται και στην Κύπρο. Θα είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον η Πολιτεία διευρύνει την οικονομία και αποφασίσει να ευθυγραμμιστεί με τον τρόπο σκέψης μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

. • Η Χημεία είναι απολύτως απαραίτητη για έλεγχο ποιότητας τροφίμων, νερών και προϊόντων παντός τύπου. Χωρίς τις χημικές αναλύσεις υποσκάπτεται η ασφάλεια και η υγεία της κοινωνίας. Αλλά μια μεγαλύτερη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας θα αντλήσει υποχρεωτικά τεχνογνωσία και αποφοίτους από το τμήμα Χημείας.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Ωκεανογραφικό Κέντρο, το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία με την έναρξη των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συμμετέχει στις κλιματολογικές έρευνες για το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο με μη επανδρωμένο σκάφος που τηλεκατευθύνεται μέσω δορυφόρου, ενδεικτικό των δυνατοτήτων του κέντρου, αλλά και των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχει η Πληροφορική σήμερα σε όλα τα πεδία των Φυσικών Επιστημών.

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Κοσμήτορας, Καθηγήτρια Ελένη Φτιάκα

Κύρια Φτιάκα, αναλάβατε πρόσφατα την Κοσμητεία της Σχολής, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στον τρόπο διδασκαλίας και ποιο είναι το όραμά σας σε συνάρτηση με τον κύριο στόχο της συμβολής στην αναβάθμιση της Κυπριακής κοινωνίας σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο;

Οι κοινωνικές επιστήμες, έχουν καθήκον να μελετήσουν τις κοινωνικές μας δομές, εκπαίδευση, υγεία, δικαιοσύνη, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στην κυπριακή κοινωνία σκεπτόμενα νεαρά άτομα που γνωρίζουν καλά την επιστήμη τους, μπορούν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, έχουν ανατρέψει οριστικά την καθημερινότητά μας. Καλούμαστε τώρα να αναπροσαρμόσουμε τη διδασκαλία και την έρευνα, να στηρίξουμε τους συναδέλφους και τους φοιτητές και φοιτήτριές μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να αναζητήσουμε νέους τρόπους μάθησης και αξιολόγησης χωρίς να χάσουμε την ποιότητα της δουλειάς στην οποία είμαστε όλοι και όλες συνηθισμένοι/ες. Δεν είναι εύκολο. Έχει πολλαπλασιάσει τον χρόνο εργασίας για όλους μας και μας έχει αφαιρέσει τη βασική χαρά της διδασκαλίας που είναι η συνάντησή μας σε έναν κοινό χώρο και η ανταλλαγή απόψεων - αντιλαμβάνεσαι η ξερή διάλεξη δεν ήταν ποτέ το διδακτικό μέσον στη δική μας σχολή. Μας έδωσε όμως άλλες ευκαιρίες. Μπορούμε τώρα να πραγματοποιήσουμε τη διδασκαλία μας από όπου κι αν βρεθούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι θέλουμε να μείνουμε έτσι για πάντα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε λοιπόν είναι: Η πανδημία μάς έκανε ως Σχολή και ως Πανεπιστήμιο πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς, πιο αποφασισμένους. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας προς τα εμπρός, μέχρι τη μέρα που θα μπορέσουμε να συναντηθούμε πάλι πρόσωπο με πρόσωπο και να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος του εφιάλτη.

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Κοσμήτορας, Καθηγητής Ανδρέας Χαρίτου

Πόσο σημαντικά στοιχεία είναι για εσάς η διάχυση της γνώσης, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η ενίσχυση των ικανοτήτων για τους φοιτητές της Σχολής σας; Τι επιδιώκετε μέσα από την «κατ’ οικονομίαν» καλλιέργεια για τον πολυδιάστατο τοπικό και διεθνή στίβο της αγοράς εργασίας;

Διανύοντας μια εποχή χαρακτηριζόμενη από ιδιάζουσες προκλήσεις με πολυεπίπεδες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου οφείλει να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ως εκ τούτου, με όραμα την καθιέρωσή της ως μία από τις κορυφαίες σχολές οικονομικών και διοίκησης της ευρύτερης περιοχής, παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, επιπέδου παγκόσμιας ιδιοσυστασίας, στους τομείς των οικονομικών και της διοίκησης, σε ένα ενεργά δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Σχολής επαληθεύει την αδιάκοπη φροντίδα που επιδεικνύεται για την προώθηση μιας κουλτούρας αριστείας μέσω της ποικιλομορφίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης, της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Οι υψηλών προτύπων διδασκαλία και μάθηση στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων και δυνατοτήτων στους φοιτητές, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας εν γένει. Η Σχολή, αφενός, ευθυγραμμίζεται με τις γνωστικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, αναβαθμίζοντας τους μαθησιακούς στόχους κατά τον εκάστοτε προγραμματικό σχεδιασμό. Αφετέρου, εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για δικτύωση με την τοπική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, τόσο σε θεσμικό πλαίσιο ερευνητικής αριστείας και διεθνούς αναγνώρισης, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς και δέσμευσης. Πρωτοβουλίες όπως η σύσταση του Συμβουλευτικού Σώματος (Advisory Council) και του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου (Academic Council) μαρτυρούν έμπρακτα το έργο και τις αξίες που με ακεραιότητα και υπευθυνότητα πρεσβεύει η Σχολή.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Κοσμήτορας, Καθηγητής Χαράλαμπος Δ. Χαραλάμπους

Ένας από τους σκοπούς σας είναι να συνδράμετε «τεχνογνωσιακά» την κυπριακή βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία, προσφέροντας την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη. Πώς προσλαμβάνει η Σχολή σας τη δημιουργία περιβάλλοντος που να υποστηρίζει την υψηλής ποιότητας διδασκαλία, ενώ την ίδια ώρα να προωθεί την διεθνή διεπιστημονική έρευνα και ευρυμάθεια;

Η μηχανική διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης και ενίσχυση της οικονομίας μιας χώρας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ως εκ τούτου, η βιομηχανική ικανότητα μιας χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική της ανάπτυξη. Η Σχολή μας προσφέρει πλήρως ανεπτυγμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι βασισμένα στο παγκόσμιο πρότυπο εκπαίδευσης μηχανικών και συμβάλλουν στην πρωτοποριακή έρευνα. Προσφέρουμε εκπαίδευση στη μηχανική σε ένα πιο ευρύ φάσμα ανθρώπων κάνοντας την πρώτη τους εμπειρία μηχανικής όσο ελκυστική μπορεί να είναι. Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της ασυμμετρίας όσον αφορά την γυναικεία συμμετοχή στη μηχανική. Οικοδομούμε διεθνή πρότυπα για την προετοιμασία των φοιτητών/τριών μας που συνδέονται με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Δημιουργούμε και προσαρμόζουμε προγράμματα μηχανικής που ενσωματώνουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ευθύνη, ταυτόχρονα με τη δημιουργία κατανόησης της ουσιαστικής φύσης της μηχανικής ως δημιουργικής επιστήμης και τη συμβολή της σε έναν καλύτερο κόσμο. Εμπλουτίζουμε την εμπειρία των φοιτητών/τριών με συμβουλές, προετοιμασία, παιδαγωγικές και μαθησιακές εμπειρίες, κατάλληλες δεξιότητες, γνώσεις, αξίες και χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φοιτητών/τριών και στις απαιτήσεις των εργοδοτών, τόσο σήμερα όσο και για το μέλλον.

Διατηρούμε μια παγκοσμίου φήμης διεπιστημονική ερευνητική και διδακτική ομάδα Μελών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που υποστηρίζει τα Τμήματα καθώς επίσης και Ερευνητικές Μονάδες της Σχολής και του Πανεπιστημίου, που είναι ηγέτης της σκέψης σε ζωτικά θέματα εντός των τομέων εμπειρογνωμοσύνης μας, και αντιμετωπίζει τα μεγάλα ερευνητικά ερωτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση της μηχανικής. Αναπροσαρμόζουμε, προσδιορίζουμε και οικοδομούμε στρατηγικές, παγκόσμιες συνεργασίες για να ανυψώσομε τις ερευνητικές μας δυνατότητες και αυτές της ευρύτερης κοινότητας της μηχανικής εκπαίδευσης, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανταλλαγή εμπειριών με την παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων μηχανικής εκπαίδευσης.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Κοσμήτορας, Καθηγητής Martin Hinterberger

Η Φιλοσοφική Σχολή, η κατεξοχήν «κλασική» Σχολή των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, ήταν από τις πρώτες που λειτούργησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ωστόσο, έπειτα από μερικές δεκαετίες το ευρύ φάσμα του προγράμματος σπουδών της Σχολής, εξακολουθεί να κεντρίζει το ίδιο ενδιαφέρον για μεγάλο αριθμό προπτυχιακών φοιτητών, παρότι δεν αφομοιώνονται πλέον εξίσου από τη σύγχρονη τοπική αγορά εργασίας. Σκέφτεστε καθόλου να αναδιαμορφώσετε το πρόγραμμα σπουδών βάσει των αναγκών που ίσως προκύπτουν;

Ευχαριστώ για την ερώτηση, η οποία θίγει καίρια ζητήματα που αφορούν την Φιλοσοφική Σχολή. Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σχετικά με τη μειωμένη εργοδότηση των αποφοίτων μας. Ενδεχομένως να δημιουργείται μια τέτοια εντύπωση, επειδή πλέον οι απόφοιτοι δεν εργοδοτούνται άμεσα στη μέση εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αφομοιώνονται στην αγορά εργασίας, καθώς οι γνώσεις και οι ικανότητες που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τούς δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων. Σε αυτό συμβάλλει και το ότι στόχος της Σχολής είναι η ολική παιδεία, δηλαδή όχι μόνο η μετάδοση γνώσεων σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά η καλλιέργεια της γλωσσομάθειας, της κριτικής σκέψης και της ηθικής στάσης των φοιτητών.

Η ανάγκη ανάπτυξης της κριτικής σκέψης ως εφόδιο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της σύγχρονης ζωής, όπως π.χ. ο καταιγισμός με συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποδεικνύεται καθημερινά. Μόνο η προσεκτική «ανάγνωση», όχι μόνο των γραπτών κειμένων, αλλά και των όσων ακούμε, και η κριτική ανάλυσή τους, μας επιτρέπουν να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να πράττουμε αναλόγως. Είναι κοινώς αποδεκτό εντός του πανεπιστημιακού χώρου ότι υπάρχει μια κοινωνική κάμψη στη γλωσσική επάρκεια. Η καθαρή σκέψη όπως και η ικανότητα επικοινωνίας (μέσω γραπτού ή προφορικού λόγου) με το περιβάλλον μας απαιτούν γλωσσική επάρκεια. Η γλωσσική επάρκεια είναι βασική επιδίωξη της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ως προς το θέμα της αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα προγράμματα σπουδών των τριών Τμημάτων της Σχολής ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα με γνώμονα τις εξελίξεις και την επιστημονική πρόοδο στα διάφορα γνωστικά πεδία. Άλλωστε, τα Τμήματα της Σχολής μας σε τακτά διαστήματα υποβάλλονται σε αξιολόγηση και εφαρμόζουν τις τροποποιήσεις που προτείνονται από τις εκάστοτε επιτροπές αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κοσμήτορας, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας

Η Σχολή σας επιτελεί σημαντικό έργο για περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, συντονίζοντας την αξιολόγηση, την ανάπτυξη και προώθηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι στις μέρες μας των κατάλοιπων της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που προελαύνει, να κινηθεί ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου προς τους στόχους και τα όνειρά του εάν δεν κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, στις οικονομικές κρίσεις, διογκώνεται η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Εφόσον στις χώρες του ΟΟΣΑ περίπου ένας στους δύο νέους είναι σήμερα κάτοχος ενός πρώτου πτυχίου, καθίσταται όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη για έναν προπτυχιακό απόφοιτο να διαφοροποιήσει τις δεξιότητές του, προσθέτοντας περαιτέρω εξειδικευμένες γνώσεις. Η τάση αυτή εντείνεται όταν η αγορά εργασίας είναι πεσμένη, οπότε τα άτομα επιλέγουν, εν αναμονή οικονομικά ανθηρότερων ημερών, να ενισχύσουν τα προσόντα τους με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Γνωρίζουμε από οικονομικές μελέτες ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Ο εργαζόμενος με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών τείνει να είναι πιο «ψαγμένος», πιο διερευνητικός, πιο ποιοτικός στις εργασιακές του απαιτήσεις. Η οικονομία της γνώσης χρειάζεται ανθρώπους υψηλών δεξιοτήτων, οι οποίοι έχουν μάθει να μαθαίνουν.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους, αλλά και για τις υψηλές απαιτήσεις τους. Όχι μόνο προσδίδουν εξειδίκευση στις σπουδές ενός γνωστικού αντικειμένου αλλά εμφυσούν στους φοιτητές κριτικό-φιλερευνητικό πνεύμα. Οι εργοδότες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους μεταπτυχιακούς αποφοίτους μας. Θέλουμε να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Η συμβουλή μου σε όσους διερευνούν τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών είναι να συνδυάσουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα με τον σχεδιασμό της σταδιοδρομίας τους, και να αναζητήσουν προγράμματα ποιότητας.

Προβλέπω ότι η πανδημία, αλλά και μείζονα γεγονότα όπως το Brexit, θα ενισχύσουν τις εγχώριες μεταπτυχιακές σπουδές. Οι τελευταίες θα διαφοροποιηθούν, ενσωματώνοντας πιθανότατα υβριδικές μορφές διδασκαλίας. Η μετακόμιση στο Διαδίκτυο δεν θα είναι προσωρινή. Στο μετά-την-πανδημία περιβάλλον, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προσαρμοσθούν, τόσο από τη σκοπιά του τρόπου διδασκαλίας όσο και του περιεχομένου. Γνωρίζω από πρώτο χέρι το μεγάλο ενδιαφέρον των Τμημάτων για τις μεταπτυχιακές σπουδές, είναι η κορωνίδα κάθε ερευνητικού πανεπιστημίου, και είμαι βέβαιος ότι η κρίση που βιώνουμε θα γίνει ευκαιρία – αφορμή για αναστοχασμό, ανασχεδιασμό, και επινόηση.

Και οι οκτώ Κοσμήτορες των Σχολών δηλώνουν ευχαριστημένοι από τον τρόπο διδασκαλίας, καθώς σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί το κυριότερο και ασφαλέστερο μέσο για συνέχιση της εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης των δράσεων για ασφάλεια και προστασία που απαρτίζουν την καλύτερη αντιμετώπιση για αποφυγή του ρίσκου διασποράς στον πληθυσμό. Τα μέτρα που εφαρμόζονται για το συνολικό χρονικό διάστημα που διανύσαμε από την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας έως και αυτή τη στιγμή που γράφονται τα παρόντα, επαληθεύουν ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την επάρκεια των δομών και των υποδομών μας. Κάτι που είναι εχέγγυο και συνώνυμο με τη συσσώρευση πείρας, που ως αντίβαρο συνιστά νέα προοπτική για συνέχιση της ποιοτικής διδασκαλίας, της ποιοτικής έρευνας, την αναπροσαρμοζόμενη καινοτομία και αυτοβελτίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως σοβαρού Οργανισμού με κοινωνική ευθύνη.

ΔΟΞΑ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ

Επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Δεκέμβριος 2020

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1097