Μετά από μένα το χάος!


 «Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του»
Ηράκλειτος

ΤΟΥ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ*

Στην τελετή της ορκωμοσίας του, το 2016, είχε ακατανόητα αναφερθεί στην Αμερική ως «σφαγείο» (“carnage”)! Δεδομένου ότι επεδίωκε  να εμφανιστεί ως ο μεσσίας που θα «αποξηράνει τον βάλτο της Ουάσιγκτον», έπρεπε να περιγράψει τη χώρα του με τα πιο σκοτεινά χρώματα. Σήμερα, αποχωρεί από την προεδρία της εμβληματικότερης δημοκρατίας στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του μια χώρα όχι μόνο σακατεμένη από την πανδημία και βαθιά διχασμένη, αλλά βυθισμένη στο χάος και την παράνοια.

Του είναι αδιάφορο. Η ψυχολογία ενός παθολογικά ναρκισσιστικού ηγέτη είναι:  μετά από μένα το χάος. Ο Τραμπ δεν νοιάστηκε ποτέ για κάτι άλλο παρά μόνο για το άτομό του. Η αντίληψη ότι ο ηγέτης παιδαγωγεί, του είναι ακατανόητη. Η σκέψη ότι, σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, ενδέχεται να χάσει, του είναι αφόρητη. Ο Τραμπ εκπαιδεύτηκε για να κατισχύει. Λατρεύει να κυριαρχεί.

Δεν είναι, βέβαια, ο πρώτος, ούτε ο μόνος. Αυτό που τον διαφοροποιεί από άλλους ναρκισσιστές ηγέτες είναι η απουσία ηθικών φραγμών και, συνακόλουθα, η καταστρεπτικότητα που επιφέρει η παράλογη συμπεριφορά του.

Με την ξεδιαντροπιά που γράπωνε γυναίκες από το αιδοίο (δική του ομολογία), με την άνεση που απατούσε τις συζύγους του, με την ευκολία που εκβιάζει, απειλεί, βρίζει, ταπεινώνει, και ψεύδεται (κάθε χαρακτηρισμός είναι εγκύρως στοιχειοθετημένος), έτσι θρασύτατα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Γιατί; Διότι έχασε!

Η άρνησή του είναι το αναμενόμενο συμπέρασμα ενός ανθρώπου που αρνείται οτιδήποτε του αρνείται την επιβεβαίωση. Ο ναρκισσιστής ζει για την επιβεβαίωση – την πρωτιά, την κολακεία, την επευφημία. Ο αδίστακτος ναρκισσιστής ζει για να ξεχωρίζει μέσα στο χάος που δημιουργεί. Η γεύση του χάους τον ηδονίζει: υπογραμμίζει ότι μόνο αυτός εγγυάται την ευταξία· προειδοποιεί πόσο οδυνηρή θα είναι η απουσία του.  

Τα προμηνύματα υπήρχαν. Τόσο το 2016 όσο και το 2020 ο Τραμπ έλεγε ότι αν έχανε τις εκλογές αυτό θα συνέβαινε γιατί θα ήταν νοθευμένες! Για τον αδίστακτο ναρκισσιστή, η ήττα δεν είναι ένα φυσιολογικό ενδεχόμενο αλλά προϊόν συμπαντικής συνωμοσίας. Ζώντας σε ένα αυτοεπιβεβαιωτικό – αυτοαναφερόμενο - σύμπαν, περιβαλλόμενος από γλοιώδεις κόλακες, έχασε την επαφή με τη θεσμική πραγματικότητα που ορκίστηκε να υπηρετεί. Η μόνη πραγματικότητα που αναγνωρίζει είναι αυτή των επιθυμιών του.

Ο Τραμπ «κέρδισε» γιατί το λέει ο ίδιος, όχι γιατί το βεβαιώνουν οι ανεξάρτητες εφορευτικές επιτροπές των πολιτειών. «Έχει δίκιο» γιατί το ισχυρίζεται ο ίδιος, όχι γιατί έχει αποφανθεί ένας αρμόδιος τρίτος, όπως π.χ. η Δικαιοσύνη. Δύσκολα θα ξαναδούμε ένα τόσο ιδιόρρυθμο είδος ηγέτη σε μια ώριμη δημοκρατία, κι αυτή ίσως είναι η συνεισφορά του – παρέχει το διαυγέστερο παράδειγμα ηγέτη προς αποφυγή.

Ισχυριζόμενος διαρκώς ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι όλες οι προσφυγές του αρμοδίως απορρίφθηκαν, δημιούργησε την ψευδαίσθηση στην πλειονότητα των ψηφοφόρων του ότι υπήρξε νοθεία. Είναι τόσο θολωμένο το μυαλό του που το πιστεύει. Στο παρανοϊκό σύμπαν του, οι «παιδεραστές» της Ουάσιγκτον αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα! Κανένα τεκμήριο δεν θα τον πείσει για το αντίθετο.

Εκλαμβάνει τα παθιασμένα χειροκροτήματα των οπαδών του ως δείγμα της πλειοψηφικής προτίμησης του εκλογικού σώματος στο πρόσωπό του. Το είπε στην απίστευτη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της Γεωργίας: πώς είναι δυνατόν να χάσω την πολιτεία όταν τόσος κόσμος μαζεύονταν στις συγκεντρώσεις μου; Η πραγματικότητα γι’ αυτόν είναι ό,τι επιβεβαιώνει την εγωπάθειά του.

Η γλώσσα ενός υπερχειλίζοντος από επιθυμία κατίσχυσης ηγέτη δεν είναι μόνο διχαστική αλλά αναπόφευκτα εμπρηστική. Όλα πρέπει να περιγραφούν με τα μελανότερα χρώματα για να λάμψει ο ίδιος. Η λογική κατάληξη του διαδραστικού κύκλου ναρκισσιστή ηγέτη-οπαδών είναι, βαθμιαία, η βία· ο πολίτης μετατρέπεται σε τραμπ-ούκο. Όταν, κατ’ εξακολούθησιν, ο Τραμπ αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές ως «κλεμμένες», γιατί να μην εισβάλλει ο αφηνιασμένος οπαδός του στο Καπιτώλιο; Στη βία της θεσμικής «κλοπής», ο ολιγόνους φανατικός εύλογα αντιτάσσει την άλογη βία του όχλου.

Του λείπει η διανοητική λεπτότητα για να αντιληφθεί την ειρωνεία: ο ηθικός αυτουργός της βανδαλιστικής εισβολής στο Καπιτώλιο είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών - ο Πρόεδρος! Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος του Τραμπ – η «ύβρις» συνοδεύει τον αδίστακτο ναρκισσιστή. Με την ηθική αυτουργία του στην εισβολή διέβη τον Ρουβίκωνα. Υποκινώντας τη βία, απομείωσε το πολιτικό κεφάλαιό του – συνεργάτες και υπουργοί του παραιτήθηκαν, κομματικοί παράγοντες αποστασιοποιούνται. Η τραμπικής εμπνεύσεως βία θα σημάνει την απαρχή του τέλους της τραμπικής εκδοχής του λαϊκισμού. Η βία δεν γίνεται αποδεκτή σε καμία ώριμη δημοκρατία. Όποιος τη χρεώνεται, ζημιώνεται πολιτικά.   

Για να γίνει ένας αδίστακτος ναρκισσιστής καταστρεπτικός, χρειάζονται συνεργοί. Συγχρόνως, για να χτιστεί ανάχωμα στον καταστρεπτικό ναρκισσισμό απαιτούνται πρωτοβουλίες. Θα επανέλθω.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick  (www.htsoukas.com)    

 

 

 

 

 

 

          

 

     
Comments (2)

  1. Χριστόφορος Τσαγγαρίδης:
    Jan 20, 2021 at 05:54 PM

    Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στατιστικά τις αμερικανικές εκλογές με 85.000.000 ψήφους και ο Τζο Μπάϊντεν με 75.000.000 ψήφους. Τον Μπάϊντεν τον «ανέδειξαν» οι εκλέκτορες, αλλά είναι αποδεδειγμένο με αδιάσειστες μαρτυρίες ότι η νοθεία είχε οργανωθεί χρόνια πριν με σκοπό να φύγει ο Τραμπ, γιατί απλά έπρεπε να φύγει. Ο Τραμπ έκανε αγώνες ενάντια στους περιφερειακούς πολέμους των ΗΠΑ & ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και ομογενοποίηση των λαών. Το CNN & TO EuroNews, που είναι όργανα των Παγκοσμιοποιητών & της ΝΤΠ, παρουσίαζαν συστηματικά τον πρόεδρο ως παράφρονα & κατ' άλλους (ὑποσταθέντας πλύσιν εγκεφάλου από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης) ως «ναρκισσιστής». Δεν είναι έτσι τα πράγματα αγαπητέ! Εάν ενημερώνεστε από τα συστημικά ΜΜΕ μην έχετε την εντύπωση να κατέχετε την ουσίαν των πραγμάτων! Σφάλλετε! Ψαξτε να βρείτε την αλήθεια μακριά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, κάποιοι στο διαδίκτυο αγωνίζονται να μάς φωτίσουν με σκληρή δουλειά & να μάς δείξουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΤΠ, που καθοδηγείται από σκοτεινές δυνάμεις! Θέλω να σού θυμίσω την διακήρυξη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ λίγο μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ο Ντ. Τράμπ, είτε κέρδισε τις εκλογές, είτε όχι, θα φύγει, και αυτό το προδικάζουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας! Άρα ο Τράμπ είναι πολύ μικρός για να αντισταθεί στο πανίσχυρο κατεστημένο του βαθέος κράτους των ΗΠΑ, όμως ο κίνδυνος να αναφλεγεί ένας ακράτητος εμφύλιος στην Αμερική είναι σίγουρα ορατός!


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

560