Aιτήσεις για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Π.Κ. στα Ευφυή Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας


5 υποτροφίες θα προσφερθούν σε υποψήφιες/ιους που θα εισαχθούν στο Πρόγραμμα την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και το Imperial College London, δέχεται αιτήσεις εισδοχής για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στα «Ευφυή Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας» (MSc in Intelligent Critical Infrastructure Systems). Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, θα προσφερθούν πέντε υποτροφίες (για κάλυψη 50% των διδάκτρων) σε νεοεισερχόμενες/ους φοιτήτριες/ές που θα εισαχθούν στο Πρόγραμμα, με βάση την ακαδημαϊκή τους επίδοση.  

Η διάρκεια των σπουδών είναι 3 εξάμηνα (1.5 έτος) για πλήρη φοίτηση ή 6 εξάμηνα (3 έτη) για μερική φοίτηση. Τα μαθήματα προσφέρονται από Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Imperial College London, και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Αγγλική.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι την Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021 (12:00μ.μ.) και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του κεντρικού συστήματος υποβολής αιτήσεων μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σύνδεσμο:

https://applications.ucy.ac.cy/postgraduate_appl/MNG_USER_en.login_frm

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, και η αξιολόγηση των υποψηφίων θα ξεκινήσει άμεσα.

Στόχοι του Προγράμματος

Το καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα «Ευφυή Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας» προσφέρεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Στόχος του προγράμματος είναι η διδασκαλία σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων που αξιοποιούν τις δυνατότητες των εξελισσόμενων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Information and Communication Technologies), με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στα σημερινά πολύπλοκα κυβερνο-φυσικά συστήματα (Cyber-Physical Systems). Έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση, στον έλεγχο, στη διαχείριση και στην ασφάλεια Συστημάτων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, όπως τα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα παροχής νερού, τα συστήματα μεταφορών, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών καθώς και τα συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το Πρόγραμμα είναι μοναδικό διεθνώς στο αντικείμενό του, και ξεχωρίζει για το διεπιστημονικό του χαρακτήρα, καθώς και για τη διασύνδεσή του με τα πραγματικά προβλήματα κρίσιμων υποδομών της βιομηχανίας. Το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί ένα άρτιο συνδυασμό θεωρίας, τεχνολογικών εργαλείων, εφαρμογών και δεξιοτήτων, τα οποία συνδυάζονται με πρακτική εφαρμογή μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης, με σκοπό να αποκτήσουν οι φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και εμπειρίες σε σχέση με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.

Επιπρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί η χρήση των άρτιων τεχνολογικών υποδομών και εργαστηρίων εξοπλισμένων με τεχνολογίες αιχμής του Πανεπιστημίου Κύπρου  για τις ανάγκες του προγράμματος.

Ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης και ανέλιξης

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα «Ευφυή Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας» προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς Συστημάτων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας να αποκτήσουν εξειδίκευση και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες του τομέα απασχόλησής τους. Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για απόφοιτους με πτυχίο (BSc) από τους κλάδους της Μηχανικής ή των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία σε εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του προγράμματος. Επιπρόσθετα, προσφέρει εξαιρετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ευκαιρίες για περεταίρω σπουδές σε διδακτορικό επίπεδο σε επιστημονικά πεδία σχετικά με το Πρόγραμμα.

Οι πιο κάτω αναφορές από πρόσφατους απόφοιτους του Προγράμματος, επιδεικνύουν πως οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησαν έχουν συμβάλει έμπρακτα στην επιστημονική τους ανάπτυξη και μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία:

Ο Ελλαδίτης φοιτητής, Χάρης Καραθύμιος, ο οποίος αποφοίτησε από το Πρόγραμμα το 2020, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο του Προγράμματος Σπουδών και στη γνώση που απέκτησε μέσω του Προγράμματος, τα οποία τον βοήθησαν να εξασφαλίσει μία εξαιρετική θέση εργασίας στην Αθήνα. Αναφέρει σχετικά: “Το Πρόγραμμα ήταν επικεντρωμένο στην εκμάθυνση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων σχετικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ICT), οι οποίες εφαρμόζονται σε Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως είναι τα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα παροχής νερού, τα συστήματα μεταφορών, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών καθώς και τα συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα ήταν οι γνώσεις που απέκτησα μέσω αυτού του προγράμματος, καθώς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση θέσεως εργασίας στην Αθήνα ως αναλυτής δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο Χρίστος Μακρίδης, ένας άλλος απόφοιτος του Προγράμματος, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου έρευνα και να συμβάλει στην προώθηση της γνώσης στον τομέα των Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς.

Είπε σχετικά: “Η εμπειρία που απέκτησα εκπονώντας τη μεταπτυχιακή µου διατριβή, μου άνοιξε νέους ορίζοντες για καριέρα στην έρευνα.

Αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε διδακτορικό επίπεδο και παράλληλα να ασχοληθώ με τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η Kanwal Khan, φοιτήτρια από το Πακιστάν, η οποία έλαβε υποτροφία για σπουδές στο Πρόγραμμα, πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο “Privacy of distributed optimality schemes in power networks”. Σύμφωνα με την Kanwal,«Η εξασφάλιση της υποτροφίας για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Ευφυή Συστήματα Υποδομών Ζωτικής Σημασίας μου πρόσφερε τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσω σε μία ευρωπαϊκή πόλη, να αποκτήσω νέες γνώσεις και εμπειρίες και να ολοκληρώσω ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μοναδικό στο είδος του και αναγνωρισμένο διεθνώς. Παράλληλα, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω καταξιωμένους ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Imperial College London»..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.msccis.ucy.ac.cy ή να επικοινωνήσετε στο τηλ.: 22893460/62 ή μέσω μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  msccis@ucy.ac.cy.

* Το πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) και είναι σύμφωνο με τις Κατευθυντήριες Γραμμές του Δεύτερου Κύκλου σπουδών της Διαδικασίας της Μπολόνια (Bologna Process Second Cycle Degree Guidelines).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










426