Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης και η Δημόσια Οικονομία του υπό συγκρότηση κράτους


 8η διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Στο ζήτημα των Δανείων, το Διεθνές Δίκαιο και τη Δημόσια Οικονομία της επαναστατημένης Ελλάδας του Εικοσιένα είναι αφιερωμένη η 8η διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις ομιλίες ακαδημαϊκών και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τα Δάνεια και το Διεθνές Δίκαιο

Αντικείμενο της παρουσίασης του κ. Ιωάννη Στριμπή, Επίκουρου Καθηγητή Διεθνών Θεσμών στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι η ρύθμιση κατά το διεθνές δίκαιο της εποχής της χρηματοδότησης κρατών και άλλων διεθνών δρώντων, όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Επανάστασης, αναγνωρισμένων εμπολέμων. Ο πόλεμος είναι μία πολυέξοδη επιχείρηση και η επανάσταση είναι πόλεμος. Η διεθνής χρηματοδότηση μπορεί να λάβει τη μορφή χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ή διεθνούς δανεισμού, διακρατικού ή ιδιωτικού (μέσω των διεθνών χρηματαγορών). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει η ρύθμιση του διεθνούς δανεισμού υπό την έποψη του δικαίου της ουδετερότητας και της μη-ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης: οι διαμεσολαβητές και ο διεθνής δανεισμός στις αρχές του 19ου αιώνα

Η κα Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αθήνα), στην ομιλία της θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία: την ερμηνεία των δύο πρώτων δανείων της εθνικής ανεξαρτησίας, το ιστορικό πλαίσιο αυτών των δανείων, τους μύθους και τις αλήθειες για τα δάνεια της εθνικής ανεξαρτησίας και την τεχνολογική καινοτομία της ελληνικής πολεμικής ναυτιλίας.

Δημόσια οικονομία και η συγκρότηση κράτους το Εικοσιένα

Ο Ιστορικός στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Σίμος Μποζίκης αναφέρει σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του: «Μπορεί το Εικοσιένα να αντιμετωπίζεται ως ορόσημο της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένο οι απαρχές της συγκρότησής του να τοποθετούνται στο 1828 ή και αργότερα. Εδώ, με βάση νεότερα στοιχεία, θα φανεί ότι σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης εντοπίζεται μια αξιόλογη δημόσια οικονομική λειτουργία συνυφασμένη με τη διαμόρφωση της επικράτειας· και ότι στη σχέση των επιμέρους φορέων ισχύος και των επίσημων αρχών με τα έσοδα, εντοπίζονται ενδιαφέρουσες διαδικασίες σχετικά με τη συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και τη διαμόρφωση εθνικού πολιτικού κέντρου».

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










612