Ο Αγώνας στη θάλασσα και διαβίωση προσφύγων στις απελευθερωμένες περιοχές κατά την Επανάσταση


Την Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή από την Κύπρο και το εξωτερικό η ένατη διαδικτυακή εκδήλωση της σειράς ομιλιών και συζητήσεων «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εκδήλωση περιελάμβανε δυο ομιλίες που εστίαζαν στο ζήτημα του αγώνα της θάλασσας και την διαβίωση των προσφύγων στις απελευθερωμένες περιοχές κατά την Επανάσταση.

Πρόσφυγες στις απελευθερωμένες περιοχές κατά την Επανάσταση του 1821:συνύπαρξη, αντιπαράθεση, ένταξη

Στην εισήγηση του Ιστορικού Νίκου Ανδριώτη εξετάστηκαν τα προσφυγικά ρεύματα από τον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, η περίθαλψη που έλαβαν από τις επαναστατικές Αρχές και ιδιώτες, Έλληνες και ξένους και η μέριμνα για την αποκατάστασή τους, τόσο κατά την καποδιστριακή όσο και κατά την οθωνική περίοδο. Ο Ιστορικός κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε επίσης και στις όποιες εντάσεις και συγκρούσεις υπήρξαν μεταξύ προσφύγων και γηγενών. Ακόμη, επισήμανε πως τους πρώτους πρόσφυγες τους συναντάμε ήδη από το 1821, αν και το έτος με την μεγαλύτερη προσφυγική κινητικότητα ήταν το 1824. Οι πρόσφυγες χρειάζονταν περίθαλψη, ένα εγχείρημα το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο. Μάλιστα πολλές φορές ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνούσε τον αντίστοιχο των ντόπιων. Οι πρόσφυγες είχαν κάποια σημαντικά αιτήματα μεταξύ των οποίων ήταν η περίθαλψή τους, η εγκατάσταση τους και η απελευθέρωση αιχμαλώτων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησε το κράτος ή ακόμη και ξένοι να τα εκπληρώσουν. Η μετανάστευση βέβαια δημιούργησε και αρκετές συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων και των γηγενών. Υπήρχαν αντιδράσεις για την προσπάθεια παροχής γης στους πρόσφυγες από τους ντόπιους. Επίσης, οι γηγενείς δημιούργησαν μια επιτροπή παραπόνων για τις ληστρικές δραστηριότητες ορισμένων προσφύγων.

Ο Αγώνας στη θάλασσα και οι ελληνικοί ναυτότοποι

Η Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, Τζελίνα Χαρλαύτη  αναφέρθηκε στα εξής για το θέμα της ομιλίας της: «Τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης οι Έλληνες κατείχαν τον μεγαλύτερο τοπικό στόλο της Μεσογείου. Είκοσι έξι ναυτότοποι του Αιγαίου και του Ιονίου επαναστάτησαν που διέθεταν πάνω από 700 μεγάλα φορτηγά ιστιοφόρα και 13.000 ναυτικούς. Συνέβαλαν με τρείς δραστηριότητες: με πλοία που συγκρότησαν το πολεμικό ναυτικό, με πλοία που είχαν άδεια καταδρομής, και με εμπορικά πλοία που είχαν άδεια διεξαγωγής εμπορίου. Με αυτόν τον τρόπο οι στόλοι των ελληνικών ναυτότοπων ήταν από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες των επαναστατημένων Ελλήνων σε πολεμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο». Η κα Χαρλαύτη αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ακόμη και τα εμπορικά καράβια διέθεταν κανόνια, λόγω των πειρατών που παραμόνευαν, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο. Επίσης τόνισε πως οι ναυτότοποι που επαναστάτησαν δεν ήταν μόνο η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά. Παρόλο που ηγήθηκαν στον Αγώνα, είχαν το ένα τρίτο του στόλου των ναυτότοπων. Χωρίς την βοήθεια των άλλων νησιών δεν θα μπορούσαν να κατορθώσουν να φέρουν τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Στο τέλος η κα Χαρλαύτη ανέφερε πως χωρίς την ναυτιλία δεν θα απλωνόταν η Επανάσταση σε όλο το Αιγαίο

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ακροατών και των ομιλητών, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να εμβαθύνουν στα ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάστηκαν.

Πληροφορίες

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

 

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

 

Η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Μάϊου 2021, όπου θα παρουσιασθούν έρευνες υποδομής, εκθέσεις και δράσεις. Οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

  • «Νάπολη, Κύπρος και Ελληνική παλιγγενεσία» (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών), του Βυζαντινολόγου – Ιστορικού Τέχνης, Διευθυντή Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία), κ. Ιωάννη Ηλιάδη.

 

  • «Η επετειακή έκθεση «1821 πριν και μετά» (Μουσείο Μπενάκη),  από τον Ιστορικό – Υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσο Σακελλαρόπουλο και από την Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κα Μαρία Δημητριάδου.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











448