Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί των ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ


H απεργία έχει αρχίσει από τις 11 του Μάη και συνεχίζεται και κλιμακωτά.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δυναμικών Κινητοποιήσεων, το οποίο ανακοίνωσαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ - ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ- ΠΕΟ, καθώς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, της επ΄ αόριστον απεργίας, η οποία συνεχίζεται από τις 11 Μαΐου από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι με αγορά υπηρεσιών στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο με διάφορες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας με κορύφωση την Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από τον χώρο Στάθμευσης του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί παγκύπρια.

«Οι εκδηλώσεις που κάνουμε τις καθημερινές πριν από την Παρασκευή, εντάσσονται σε επαρχιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θέλουμε να δείξουμε και να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την άδικη μεταχείριση που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς των Απογευματινών και Βραδινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί με την αγορά υπηρεσιών δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από μόνοι τους τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις και την περίοδο που δεν έχουν απασχόληση δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν επίδομα ανεργίας», πρόσθεσε .

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ξεκαθαρίσει στο Υπουργείο ότι θέλουν να εφαρμοστεί μια λύση, «την οποία έχουμε ήδη προτείνει και συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Παιδείας την έχει προωθήσει προς το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία να υπάρχει μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης των εκπαιδευτικών».

«Θα απασχολούνται αριθμός εκπαιδευτικών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προγράμματος, θα τερματίζεται η απασχόληση τους με τη λήξη της κάθε σχολικής χρονιάς και την επόμενη σχολική χρονιά ανάλογα με τις ανάγκες θα γίνεται επαναπρόσληψη. Με τον τερματισμό της απασχόλησης θα έχουν το δικαίωμα να μπορούν να αιτούνται στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Επίδομα Ανεργίας, και θα μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση την περίοδο που δεν θα έχουν απασχόληση », συμπλήρωσε. 

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «με τον τρόπο, με τον οποίο έχουμε εισηγηθεί αυτή την πρόταση, δεν έχει κανένα πρόσθετο οικονομικό κόστος από το υφιστάμενο κονδύλι που υπάρχει για τα προγράμματα της Αγοράς Υπηρεσιών, για τον απλούστατο λόγο ότι από τις υφιστάμενες απολαβές θα αφαιρεθούν οι συνεισφορές του εργοδότη και δεν θα παίρνει τα καθαρά λεφτά ο κάθε εργαζόμενος, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα μπορεί όταν δεν έχει απασχόληση και είναι άνεργος να μπορεί να έχει το επίδομα ανεργίας, όπως το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».
 
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τίποτε άλλο και ούτε να αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των προγραμμάτων. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των καταστάσεων με την οικονομία λόγω και της πανδημίας και η πρόταση την οποία έχουμε κάνει δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο κράτος, αλλά ούτε και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αυτό που θέλουμε είναι να παρθεί η πολιτική απόφαση για να υλοποιηθεί αυτό που έχω περιγράψει προηγουμένως και να λειτουργούν τα προγράμματα με ομαλότητα και να μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης τους , ο οποίος με τον τρόπο που έχουμε εισηγηθεί εξοικονομείται και διοικητικό κόστος», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν και από εβδομάδας οι κινητοποιήσεις, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η απεργία έχει αρχίσει από τις 11 του Μάη και συνεχίζεται και κλιμακώνεται .

«Θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Θέλω να τονίσω ότι επειδή υπάρχει έντονα το αίσθημα αδικίας, το οποίο έχουν υποστεί οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, συσπειρώνονται όλο και περισσότερο με τη στάση της Κυβέρνησης και φαίνεται ότι -δεν ξέρω πώς το βλέπει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή- αλλά ο κόσμος αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την πραγματικότητα και μαζικά συμμετέχει του και ακόμα και άτομα τα οποία δεν περιμέναμε να δείξουν τόσο έντονη δράση σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει ως στόχο μια δίκαιη μεταχείριση των εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «θεωρούμε ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία, η Κυβέρνηση του τόπου μας να παραγνωρίζει βασικά εργασιακά δικαιώματα και να βλέπει τη μαζική αντίδραση των πολιτών της, των εκπαιδευτικών της και να σφυρίζει αδιάφορα». «Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και είναι στην κρίση του λαού», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είναι ανοικτοί για να λύσουν το πρόβλημα, με τον τρόπο που το έχει περιγράψει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










799