Παν. Κύπρου: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ομοφοβία και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, η 1η εκδήλωση, ανοικτή προς το κοινό, του νεοσύστατου Γραφείου Πολυμορφίας, Ενσωμάτωσης και Ισότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Ομοφοβία και τα Δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή της ταινίας “The Hunt” ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους δημιουργούς της ταινίας, Sholeh Zahraei και Kamil Saldun, και πάνελ προσκεκλημένων.

Στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό πανεπιστημιακό περιβάλλον, στο οποίο ο εκφοβισμός ή η κάθε είδους διάκριση δεν είναι ανεκτή». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας ότι μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς φόβο θέματα σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες και τη σεξουαλικότητα ενώ ενθαρρύνονται τα μέλη του ακαδημαϊκού  προσωπικού να δίνουν τη δυνατότητα διεξαγωγής ενός γόνιμου διάλογου για το θέμα της ομοφοβίας και της τρανφοβίας, γιατί αφορά ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού αυτό δεν έχει μόνο επίδραση στα άτομα που το υφίστανται, αλλά και στα άτομα που το διαπράττουν, ακόμη και στους παρατηρητές και παρατηρήτριες, πού είτε επιλέγουν να αντιδράσουν είτε να σιωπήσουν».

Η ταινία «The Hunt» (Το κυνήγι) είναι η πρώτη δικοινοτική ταινία μικρού μήκους που καταπιάνεται με την ομοφοβία και την πατριαρχία στην Κύπρο και αφορά στη συγκλονιστική ιστορία του αγώνα ενός πατέρα να συμβιβάσει τις παραδοσιακές του απόψεις με την αγάπη που έχει για τον γιο του. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Η ταινία έχει λάβει το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους, στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, 2020 και αποτελεί συμπαραγωγή με την Accept LGBTI Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου (συμβουλευτική επιτροπή κινηματογράφου).

 

Στο πάνελ συμμετείχαν, πέραν των δημιουργών της ταινίας που ήταν απευθείας συνδεδεμένοι διαδικτυακά, η υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα Σπουδών Φύλου του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Βασιλείου και η προπτυχιακή φοιτήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Χρίστια Δημητρίου. Τη συζήτηση συντόνιζε η Λέκτορας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Νάγια Καμένου. Κατά τη συζήτηση, αναπτύχθηκαν τα πολλαπλά μηνύματα που εξάγονται από την ταινία, ακούστηκαν προσωπικές ιστορίες από μέλη του ακροατηρίου και στάλθηκαν μηνύματα ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ ως προς τα θέματα της Ομοφοβίας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε έκθεση έργων τέχνης από καλλιτέχνες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










459