Υπουργός Γεωργίας, Δρ Κ. Καδής: «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταξιώνεται από την παρουσία εκλεκτών στελεχών της δικής του κοινότητας ως μελών στο ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου»
Στην Τελετή Αποφοίτησης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, που έλαβε χώρα στις 25 Ιουνίου 2021, παρευρέθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Κώστας Καδής, απονέμοντας τα βραβεία στις/ους άριστες/ους απόφοιτες/τους. Απονεμήθηκαν επίσης πέραν των 300 πτυχίων, καθώς από την εξέδρα πέρασαν και οι περσινοί απόφοιτοι της Σχολής.
Στην ομιλία του ο Δρ Καδής αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, έχει ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία τριών δεκαετιών, προσθέτοντας ότι με τη σοβαρή επιστημονική δουλειά και το αξιόλογο ερευνητικό έργο που επιτελεί, τις σημαντικές ακαδημαϊκές επιτυχίες που σημειώνει, την ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του, τις ολοένα και πιο σύγχρονες υποδομές του, τις διεθνείς σχέσεις που έχει αναπτύξει και τη σημαντική, πολύπλευρη προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία, το Πανεπιστήμιο, δικαίως, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον κατάλογο των καλύτερων ευρωπαϊκών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποτελώντας, παράλληλα μια από τις πρώτες επιλογές φοίτησης για τους νέους μας.Η αναγνώριση του έργου του Πανεπιστημίου Κύπρου και η στήριξη της Πολιτείας προς αυτό, είναι και δεδομένες και εμφανείς.
Ως Κυβέρνηση, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρήσαμε σε τομές που δίνουν κύρος στα Πανεπιστήμια μας και στηρίζουν την προσπάθεια μας για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σύσταση του «Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης», ο οποίος λειτουργεί στη βάση ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, έχει ήδη συνεισφέρει πολλά σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, η στρατηγική αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει υιοθετήσει τo Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την υπογραφή Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, Μνημονίων Συναντίληψης και άλλων εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλες χώρες και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, την προσφορά προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκθέσεις και την προώθηση της κινητικότητας και ανταλλαγής φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών».
Ο Δρ Καδής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό βήμα στα επιστημονικά δρώμενα του τόπου μας, που δεν είναι άλλο από την ίδρυση και λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Η Ακαδημία, είπε, ένα Ίδρυμα που έλειπε από τη χώρα μας, αναδεικνύει την αριστεία, την πνευματική πρόοδο και τα επιτεύγματα του λαού μας, στηρίζει την περαιτέρω συμμετοχή της Κύπρου στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις διεθνούς εμβέλειας κυπρίων επιστημόνων.
Τέλος, ο Δρ Καδής απευθύνθηκε και στους αποφοίτους, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Αγαπητή απόφοιτη, αγαπητέ απόφοιτε… Αυτή η βραδιά θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σου γιατί σήμερα, ως πτυχιούχος επιστήμονας πια, θα μπορείς να αντικρίσεις το μέλλον σου με αισιοδοξία και να επιδιώξεις τα όνειρα σου. Ο δικός σου νεανικός ενθουσιασμός και οι γνώσεις που έχεις αποκτήσει φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα συμβάλουν τα μέγιστα τόσο στην προσωπική σου πρόοδο όσο και στην πρόοδο και ανάπτυξη της μικρής, ημικατεχόμενης πατρίδας μας. Σου εύχομαι λοιπόν ολόψυχα καλή επιτυχία σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα».
Χαιρετισμό στην μεγάλη γιορτή των αποφοίτων, απηύθυνε και η αριστούχα προπτυχιακή απόφοιτος της Σχολής του Τμήματος Επιστημών Αγωγής, Λετίτσια Μούσα.
Στην Τελετή παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς αποφοιτούσε η σύζυγός του, Φιλίππα Καρσερά. Παρέστησαν επίσης, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της Πολιτείας. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα χαιρετήσει την Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών στις 30 Ιουνίου 2021.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.