Εκδήλωση εις μνήμην Γιάννη και Ντίνας Κατσούρη


Το περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού ΑΝΕΥ και ο Δήμος Μενεού και Δρομολαξιάς πραγματοποίησαν το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 εκδήλωση στην παραλία του Yialos Village του Δήμου Μενεού εις μνήμην του συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη και της ποιήτριας Ντίνας Κατσούρη.  Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσώπησε η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγήτρια Ελένη Φτιάκα.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε επιγραφή στο ‘Παγκάκι του Γιάννη’ που τίμησε με έκδοσή της το 2017 η Ντίνα Κατσούρη (εκδόσεις ΑΝΕΥ). Το Παγκάκι βρίσκεται στην παραλία και στην επιγραφή αναγράφεται η φράση «Εκεί στο Μενεού θα βρίσκομαι πάντα…» από το ποίημα ‘Προστασία’ συνοδευόμενη από τα ονόματα των τιμώμενων.

Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη

Η Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1962. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1966-1968 εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1969 και ως το 2000 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ήταν λειτουργός πολιτιστικών και νεανικών προγραμμάτων. Το 1967 παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο. Το 1975 διαγνώστηκε με κατά πλάκας σκλήρυνση, μια εξελικτική ασθένεια η οποία προκαλεί σταδιακή κινητική αναπηρία. Διετέλεσε μέλος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με το οποίο υπέβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές δύο φορές, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Κύπρου για δέκα χρόνια (1981-1991). Μετά το 1991 αποχώρησε από το κίνημα. Η Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη είναι γνωστή για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το 1964 έχει εκδώσει 9 προσωπικές ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τις ποιητικές συλλογές της "Υπομνήματα", "Αντι-θέσεις" και "Της Αφροδίτης και του Άδωνη". Έχει μεταφράσει στην Ελληνική γλώσσα Αφρικανούς και Παλαιστίνιους συγγραφείς. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά, Σέρβικα, Βουλγαρικά, Ρωσικά και Ολλανδικά. Από το 2001 μέχρι το 2021 ήταν αρχισυντάκτρια του περιοδικού Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού ΑΝΕΥ. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά της στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό.  Απεβίωσε στις 19 Μαΐου 2021 μετά από σύντομη νοσηλεία.

Γιάννης Κατσούρης

Ο Γιάννης Κατσούρης γεννήθηκε το 1935 στη Λευκωσία. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην Κύπρο δίδαξε σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης και από το 1968 εργαζόταν στη Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Εργάστηκε για σειρά ετών ως μορφωτικός λειτουργός και ως διευθυντής της Μορφωτικής Υπηρεσίας, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1995. Στη δεκαετία του 1960 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Κυπριακά Χρονικά. Χρημάτισε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Ασχολήθηκε με την πεζογραφία, τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας της Κύπρου και τη μελέτη της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου.  Έργα του είναι:

1. Τρεῖς Ὧρες, διηγήματα, Λευκωσία, 1966.

2. Τό σταθερό σημεῖο, διηγήματα, Λευκωσία, 1973 (Βραβείο Πεζογραφίας Υπουργείου Παιδείας).

3. Δός ἡμῖν σήμερον, διηγήματα, Αθήνα, 1975 (Βραβείο Διηγήματος Υπουργείου Παιδείας).

4. Ο Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, συμβολή στη μελέτη της ζωής, της προσωπικότητας και  του έργου  του, Λευκωσία, 1985 (έκδοση πολυγραφημένη, διδακτορική διατριβή).

5. Ο διηγηματογράφος Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, μελέτη, Λευκωσία, 1987

6. Στυλιανού Ανάβασις,   μυθιστόρημα, Αθήνα, 1990 και ρουμανική έκδοση: Ascensiunea  lui  Stylianou,  Βουκουρέστι, 1999.

7. Τζιμ Λόντος και Παράσχος Μπόρας, αφηγήματα, Λευκωσία, 1997.

8. Αφελέστατε θείε Μάικλ, μυθιστόρημα, Αθήνα, 2001

9. Οι πορνοβοσκοί και το τίμιο μπαστούνι (διηγήματα 2006).

10. Τα κατά Ευαγόραν και Ευγενίαν ή οι αγώνες του κερατά (νουβέλα, 2009).

Ακόμη, δημοσίευσε σε περιοδικά πολλές μελέτες του για τη λογοτεχνία και το θέατρο της Κύπρου. Συνεργάστηκε, επίσης, για πολλά χρόνια με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, γράφοντας ραδιοχρονικά και άλλα προγράμματα. Ο Γιάννης Κατσούρης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και, μεταξύ άλλων, έγραψε το σενάριο τηλεοπτικής σειράς του ΡΙΚ που ήταν εμπνευσμένη από το κυπριακό θέατρο και την πορεία του. Εξέδωσε ακόμη μία σημαντική 2τομη μελέτη για την ιστορία του κυπριακού θεάτρου, η οποία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2007 ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε και από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απεβίωσε στις 5 Ιουλίου 2010.

 

 

 

Τέλος Ανακοίνωσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










740