“ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο”


 Για την υλοποίηση της Πράξης συνεργάζονται, υπό τη μορφή Εταιρικού Σχήματος, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κύριος Δικαιούχος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΥΠΠΟΑ), ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της Πράξης “ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο”, η οποία υλοποιείται στα νησιά της Ελλάδας, Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο και στην Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου, περιοχές εξέχουσας αλλά, ελάχιστα γνωστής, έως σήμερα, πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς με μεταλλευτικά-μεταλλουργικά κατάλοιπα, ηλικίας άνω των 5000 ετών. Βασικός στόχος της Πράξης είναι η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας κληρονομιάς παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αειφορία των περιοχών αυτών. Για την υλοποίηση της Πράξης συνεργάζονται, υπό τη μορφή Εταιρικού Σχήματος, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κύριος Δικαιούχος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΥΠΠΟΑ), ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου. Το Εταιρικό Σχήμα προσβλέπει στην προαγωγή συσσωρευμένων επιστημονικών γνώσεων για την αρχαιομεταλλουργική παράδοση των περιοχών αυτών, ανταποκρινόμενο στην πρόκληση της αξιοποίησής τους με σκοπό τη συνεπαγόμενη ανάπτυξη, μέσω εμπλουτισμού/αναβάθμισης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Μέσω της Πράξης, Ελλάδα και Κύπρος αξιοποιούν το κοινό πολιτιστικό παρελθόν τους, ιδιαιτέρως αυτό της αρχαίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής δραστηριότητας, προτάσσοντας ως μοχλό αξιοποίησης τη διασυνοριακή προσέγγιση και την εφαρμογή από κοινού «καλών πρακτικών». Οι συνεργαζόμενοι φορείς προβλέπεται να συνεισφέρουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο μερών, εγκαθιδρύοντας χαρακτηριστικά προσέγγισης, που υπερπηδούν γεωγραφικά όρια και σύνορα. Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά της Πράξης περιλαμβάνονται οι δράσεις προβολής των αναδεικνυόμενων περιοχών μέσω σύγχρονων/καινοτόμων τεχνολογικών «εργαλείων» (τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδικτυακή-GIS πλατφόρμα) και νέων μορφών επικοινωνίας Τέλος (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης έχει ύψος 1.301.400,00 € και η διάρκεια υλοποίησής της είναι 24 μήνες.

Η Πράξη “ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο”, εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ασγάτας, το οποίο θα διαμορφωθεί σε «Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










470