ΔΕΔΕ: Χαιρετίζουμε, την απόφαση για επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία


Η ΔΕΔΕ, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη συντεχνία ακαδημαϊκών επιστημόνων στην Κύπρο, ενημερώθηκε από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι τόσο η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων όσο και οι Πρυτάνεις του κάθε Πανεπιστημίου ξεχωριστά, έχουν αποφασίσει όπως τα πανεπιστήμια επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2021.

Στις 19 Ιουλίου 2021, σε προηγούμενο δελτίου τύπου, η ΔΕΔΕ κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να εμπιστευτεί την επιστημονική γνώση και να εμβολιαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναχαίτιση της πανδημίας. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την απόφαση της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων με  φυσική παρουσία, ωστόσο αναμέναμε ότι η ΔΕΔΕ θα είχε συμπεριληφθεί τόσο στον διάλογο όσο και στη λήψη αποφάσεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα τη μεγάλη μερίδα εργαζομένων που αντιπροσωπεύει η Συντεχνία μας.

Οι ειλημμένες αποφάσεις εκ μέρους της Συνόδου των Πρυτάνεων χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων για τη διασφάλιση της υγείας όλων των εργαζομένων και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης εγκαίρως η ΔΕΔΕ έθεσε σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης των μέτρων που εισηγήθηκε η σύνοδος των Πρυτάνεων χωρίς οποιαδήποτε απάντηση μέχρι στιγμής.

Οι θέσεις της ΔΕΔΕ συνοψίζονται ως εξής:

1. παροχή δωρεάν μοριακής μεθόδου ανάλυσης PCR σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα

2. ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες θα εφαρμόζεται το μοντέλο μικτής μάθησης

3. κάλυψη πληρότητας αιθουσών και εργαστηρίων μέχρι το 50%

4. εφαρμογή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου και όποτε αυτό είναι δυνατόν

5. πλήρης ενημέρωση σχετικά με την εκπόνηση πρωτοκόλλου για εφαρμογή και τήρηση των μέτρων

6. διατήρηση walk in εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους των Πανεπιστημίων και

7. συμπερίληψη της ΔΕΔΕ στον διάλογο και στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα».

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


303