Τμ. Αγγλικών Σπουδών Παν. Κύπρου: Απαράδεκτο το επιχείρημα ΥΠΠΑΝ για απόσυρση του βιβλίου Αγγλικών


«Ιστορικά αποδεδειγμένη η σύνδεση της καταστροφής βιβλίων με πρακτικές σκοταδισμού και απολυταρχισμού»

Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή του «δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να ζητήσει το σκίσιμο συγκεκριμένης σελίδας βιβλίου που χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία της Αγγλικής στη Β’ Λυκείου, υπογραμμίζοντας την ιστορικά αποδεδειγμένη σύνδεση της καταστροφής βιβλίων με πρακτικές σκοταδισμού και απολυταρχισμού.

Η οποιαδήποτε αναφορά, θετική ή αρνητική, σε οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα και οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά σε μία τάξη διδασκαλίας για τη διεξαγωγή διαλόγου και για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών. Η προσπάθεια για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης όχι μόνο προσφέρεται αλλά επιβάλλεται στα πλαίσια της διδασκαλίας όλων των γνωστικών αντικειμένων και σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Αγγλικής, δεν αποτελεί επουδενί εξαίρεση αλλά, τουναντίον, προσφέρεται ιδιαίτερα για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ειδικά στα υψηλά επίπεδα που περιλαμβάνουν τη συγγραφή δοκιμίων κριτικού προβληματισμού και επιχειρηματολογίας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο του Τμήματος θεωρεί απαράδεκτο το επιχείρημα που παρουσιάζεται στην εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ (ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2021) για την απόσυρση του εν λόγω βιβλίου, ότι “το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.”

 Ο κεντρικός ρόλος της κριτικής σκέψης και ανάλυσης στα πλαίσια της διδασκαλίας της Αγγλικής, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των Αγγλικών Σπουδών, είναι ξεκάθαρος για τους/τις εκατοντάδες φοιτητές/φοιτήτριες που φοίτησαν και φοιτούν στο Τμήμα μας».




Comments (1)

  1. Eλένη Χαλλούμα:
    Sep 09, 2021 at 10:41 PM


    Οι καθηγητές Αγγλικών μέσα στον συρρικνωμένο χρόνο που έχουν στην διάθεση τους (λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 2015!) καταφέρνουν πάντα να συνδυάσουν τη διδασκαλία της γλώσσας με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και όλες τις δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως δημιουργικότητα, συνεργατικότητα, τη παγκόσμια και πολιτισμική ενημερότητα κτλ. Οι μαθητές μας μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες γνωρίζουν και επιχειρηματολογούν για το περιβάλλον, τη κοινωνία, το ευ ζην και άλλα πολλά. Δυστυχώς άλλη μια φορά το ΥΠΠΑΝ υποτιμά και υποβαθμίζει το μάθημα των Αγγλικών και σε τελική ανάλυση το ίδιο του το έργο και την αποστολή του!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1344