#ScienceTalks: Διαιρεμένες κοινωνίες. Κρίση και λογοδοσία


#ScienceTalks. Μιλάμε για την Επιστήμη.

Ακούστε το νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks με θέμα τις διαιρεμένες κοινωνίες, την αντιμετώπιση κρίσεων και τη λογοδοσία.

Στο επεισόδιο αυτό, με φιλοξενούμενο τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωσήφ Κόβρα, εξηγείται γιατί κάποιες διαιρεμένες κοινωνίες αποσιωπούν το τραυματικό παρελθόν τους, ενώ άλλες εφαρμόζουν πολιτικές λογοδοσίας και συμφιλίωσης ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι διάφορες διαιρεμένες κοινωνίες έχουν πειραματιστεί με διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα διεθνή ποινικά δικαστήρια, επιτροπές αλήθειας, απολογίες, και παροχή αποζημιώσεων στα θύματα της βίας. Ποιοι είναι, όμως, οι πλέον αποτελεσματικοί μηχανισμοί συμφιλίωσης σε βαθιά διαιρεμένες κοινωνίες; Ποια είναι τα διδάγματα για την Κύπρο που απορρέουν από την συγκριτική εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις και διλήμματα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων (π.χ. Β. Ιρλανδία, Ισπανία, Λίβανος, Ν. Αφρική, Αργεντινή).

Τα πορίσματα βασίζονται σε έρευνα της τελευταίας δεκαετίας, όπως παρουσιάστηκαν σε δυο μονογραφίες (Routledge 2014, Cambridge University Press, 2017) και περισσότερες από 12 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης κρίσεων αλλά και της λογοδοσίας. Γιατί έπειτα από την πρόσφατη οικονομική κρίση μόνο κάποια ευρωπαϊκά κράτη υιοθέτησαν μηχανισμούς λογοδοσίας και διερεύνησης των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης; Τι εξηγεί τη διαφοροποίηση στην πολιτική βούληση για διερεύνηση, απόδοση ευθυνών και λογοδοσία σε διαφορετικές χώρες έπειτα από κρίσεις; Το ερευνητικό πρόγραμμα του κ. Κόβρα εξηγεί το παραπάνω ερώτημα μέσω της συγκριτικής εμπειρίας 6 ευρωπαϊκών χωρών (Ισλανδία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) έπειτα από την πρόσφατη οικονομική κρίση, ενώ η έρευνα εστιάζει σε τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς λογοδοσίας: ποινική δικαιοσύνη, επιτροπές διερεύνησης αλήθειας, και απολογίες.

Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από το Economic & Social Research Council (ESRC) και βασίζεται σε έρευνα πεδίου στις χώρες αυτές όπως και πάνω από 120 συνεντεύξεις με πολιτικούς, εισαγγελείς, δικαστές, και άλλους συμμετέχοντες με σημαντική εμπειρία στο θέμα. Ευρήματα έχουν εμφανιστεί σε σειρά δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και μονογραφία (υπό επεξεργασία).

Ο κ. Ιωσήφ Κόβρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πριν εργοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου δίδασκε Πολιτική Επιστήμη στο City University του Λονδίνου. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth. Η έρευνά του εστιάζει κυρίως στις πολιτικές μεταβατικής δικαιοσύνης σε βαθιά διαιρεμένες κοινωνίες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: https://iosifkovras.com/

Για να ακούσετε το 30ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks

Science Talks. Μιλάμε για την επιστήμη.

Δημιουργός της σειράς είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α’ του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ακροατές μπορούν να στείλουν σχόλια και εισηγήσεις θεμάτων που θα επιθυμούσαν να καλυφθούν στις εκπομπές στη διεύθυνση alumni@ucy.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










639