1821-2021: Τύπος, Τυπογραφία, Ειδήσεις, Απομνημονεύματα και Οικογενειακά Αρχεία


Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30 εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο δεύτερος κύκλος της σειράς ομιλιών και συζητήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τον Τύπο, την τυπογραφία, τις ειδήσεις της εποχής, καθώς και τα απομνημονεύματα και τα οικογενειακά αρχεία ανθρώπων που σχετίζονταν με την Επανάσταση.

Η Τεχνολογία της Ενημέρωσης του 1821: Τύπος, Τυπογραφία, Ειδήσεις

Η κυρία Έλλη Δρούλια, Ιστορικός και Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στον Τύπο και την Τυπογραφία της περιόδου της  Επανάστασης. Ειδικότερα, υποστηρίχθηκε πως «ο Τύπος συγκαταλέγεται στα φαινόμενα της νεωτερικότητας χάρη στο περιεχόμενο που επεξεργάζεται και μεταφέρει, αλλά και ως μέσο που οφείλει την ανάπτυξή του σε τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι Έλληνες είχαν συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα του Τύπου κι έτσι με το ξέσπασμα της Επανάστασης προσπάθησαν να τον αξιοποιήσουν. Ο Επαναστατικός Τύπος ξεδιπλώνει τις προσπάθειες του έθνους για ελευθερία και τα εμπόδια που συνάντησε, τον πόλεμο, τις νίκες, τις καταστροφές και τις εσωτερικές διχόνοιες. Από την άλλη, περιελάμβανε ζητήματα θεσμών και παιδείας, διεθνείς ειδήσεις και διοικητικά διατάγματα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο έξι τυπογραφεία με συνολική γνωστή παραγωγή επτά εφημερίδες, ελληνικές και ετερόγλωσσες, 50 φυλλάδια και βιβλία και 216 μονόφυλλα. Η τύχη των τυπογραφείων αυτών προσδιοριζόταν, όμως, από την πορεία του Αγώνα. Ο τυπογραφικός εξοπλισμός ήταν αρχικά ανύπαρκτος και η τεχνογνωσία σπάνιζε. Έτσι, ο εξοπλισμός στάλθηκε από Έλληνες και Φιλέλληνες της Ευρώπης, ενώ η τεχνογνωσία αναζητήθηκε σε χώρους όπου οι Έλληνες την άσκησαν προεπαναστατικά».

Ο Γεώργιος Τερτσέτης και το Απομνημόνευμα

Ο κύριος Bouchard, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ στον Καναδά, αναφέρθηκε στον Γεώργιο Τερτσέτη και στα Απομνημονεύματά του. «Ο Τερτσέτης ήταν σημαντική μορφή στην Ελληνική Επανάσταση. Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο στα 1800 και ανήκε σε επιφανή οικογένεια. Το 1816 σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου το 1822. Ακολούθως, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία, για να πολεμήσει τον εχθρό, ωστόσο αρρώστησε και αναγκάστηκε να γυρίσει στο νησί του. Υποστήριζε τον αγώνα με το πνευματικό του έργο, γράφοντας ποιήματα, ενώ συνδέθηκε στενά με τον Διονύσιο Σολωμό. Ήταν γραμματέας του αρχιστράτηγου Church, ποιητής, δάσκαλος, δικαστής στη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα τον Μάιο του 1834. Αυτός και ο Πολυζωΐδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη των αγωνιστών κι έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου 1834 παραπέμφθηκαν σε δίκη στην οποία αθωώθηκαν. Το 1836 ο Τερτσέτης καταγράφει τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Στα 1836-43 ο Τερτσέτης βρίσκεται στη Γαλλία και την Αγγλία.  Το 1846 εκλέγεται αρχειοφύλακας και βιβλιοφύλακας της Βουλής. Στα χρόνια που ακολουθούν εκφωνεί λόγους για την Επανάσταση, τους Αγωνιστές, τους Φιλέλληνες, καθώς και για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το 1864 εξελέγη αντιπρόσωπος της Ζακύνθου στη Βουλή. Πέθανε στις 15 Απριλίου 1874 στην Αθήνα».

 

Τι αποκαλύπτουν τα οικογενειακά αρχεία για τη δράση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης;

Ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός και επιστημονικός συνεργάτης στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στην ομιλία του επιχείρησε να αναδείξει τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαγάγει η έρευνα, με τη μελέτη των αρχείων διαφόρων οικογενειών της Πελοποννήσου πριν την Ελληνική Επανάσταση. Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι από τις λιγοστές, αλλά ιδιαίτερα διαφωτιστικές πηγές που μας διασώζονται και σχετίζονται με μια εποχή λιγότερο γνωστή. Εντοπίζονται πληροφορίες για την περίοδο, αλλά είναι αντιφατικές, δυσχεραίνοντας το έργο της έρευνας για ανασύνθεση της εικόνας της περιόδου και της κοινωνίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρία οικογενειακά αρχεία (Ανδρέα Λόντου, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Αθανάσιου Πετμεζά). Μέσα από αυτά αντλούνται πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, καθώς και για την προετοιμασία της Επανάστασης. Επίσης, εξάγονται συμπεράσματα οικονομικού χαρακτήρα της εκάστοτε οικογένειας πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όπως και πληροφορίες που αφορούν στις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων. Υπάρχει, βέβαια, πάντοτε ο κίνδυνος σε τέτοια αρχεία να παρουσιάζονται τα γεγονότα μυθοπλαστικά και έτσι να διαστρεβλώνεται η αντικειμενική αλήθεια.

 

Πληροφορίες

Οι ομιλίες  πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

 

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

 

Η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, όπου θα παρουσιασθούν έρευνες υποδομής, εκθέσεις και δράσεις. Οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

  • «Ζωγραφίζοντας κυπριακές εικόνες για επαναστατικά καριοφίλια,» του Ιστορικού Βυζαντινής Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Προέδρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, κ. Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου.
  • «Μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-1930: Ήρωες, Ηρώα και εθνική ταυτότητα» της τέως  Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κας. Δώρας Μαρκάτου.
  • «Κύπρος: τόποι μνήμης-χώροι τέχνης: αφηγήσεις ηρώων του 1821» τηςΑναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κας Βίκυς (Βάγια) Καραΐσκου.

 Τέλος 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










587