Αναπαραστάσεις της Επανάστασης στις εικαστικές τέχνες και στον Δημόσιο χώρο


Στις 13 Οκτωβρίου η 13η  εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Σε αναπαραστάσεις της Επανάστασης στις εικαστικές τέχνες και στον Δημόσιο χώρο είναι αφιερωμένη η δέκατη τρίτη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30, στη σειρά ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Ιστορικού Βυζαντινής Τέχνης (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Προέδρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, κ. Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου, με θέμα  «Ζωγραφίζοντας κυπριακές εικόνες για επαναστατικά καριοφίλια», της τέως  Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), κας Δώρας Μαρκάτου, με θέμα «Μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-1930: Ήρωες, Ηρώα και εθνική ταυτότητα», και τηςΑναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), κας Βίκυς (Βάγιας) Καραΐσκου, με τίτλο «Κύπρος: τόποι μνήμης-χώροι τέχνης: αφηγήσεις ηρώων του 1821».

Ζωγραφίζοντας κυπριακές εικόνες για επαναστατικά καριοφίλια

Ο κ. Χοτζάκογλου αναφέρει σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του τα εξής: «Μία από τις πιο περιώνυμες εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού αποτελεί και η προτρεπτική προς θανάτωση ακρίδων, η οποία αποτελεί μνημείο της ελληνικής γλώσσης. Η συγγραφική επιμέλεια και μόνον της γλωσσικής διατύπωσης του κειμένου καταδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για μία συνήθη εγκύκλιο προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Η μελέτη της ενταγμένη στο ιστορικό πλαίσιο των προεπαναστατικών χρόνων αναδεικνύει ένα αμφίσημο κείμενο, το οποίο ουσιαστικά καλεί το ποίμνιο σε έμπρακτη εκδήλωση του ένθερμου ζήλου του για το καλό της πατρίδας, με σκοπό να την ελευθερώσουν «από το φθοροποιὸν θηρίον τῆς ἀκρίδος». Παράλληλα με την εγκύκλιο ο Κυπριανός εφαρμόζει μία νέα πρακτική καταπολέμησης των ακρίδων, διά της ιστόρησης και λιτανείας φορητών εικόνων του αγίου Τρύφωνος σε κάθε ενορία. Για τη μαζική παραγωγή τους φαίνεται να δίδει ο ίδιος εντολή σε αγιογραφικά εργαστήρια και μεμονωμένους αγιογράφους, όπως φαίνεται και από την αναγραφή του ονόματός του σε αρκετές εξ αυτών. Η ανακοίνωση θα εξετάσει με ποιόν τρόπο καλούνταν οι πιστοί να συμβάλλουν στην εκδήλωση των φιλοπάτριδων αισθημάτων τους και τον ρόλο της μαζικής ιστόρησης των φορητών εικόνων κατ’ εντολή του Κυπριανού, με απώτερο σκοπό τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα της ελληνικής επαναστάσεως και στον «ὄλεθρο καὶ ἀφανισμὸ τοῦ κακοποιοῦ θηρίου».

Μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-1930: Ήρωες, Ηρώα και εθνική ταυτότητα

Η κυρία Μαρκάτου αναφέρει τα εξής: «Στην παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσουμε επιλεκτικά ορισμένα από τα δημόσια μνημεία-ηρώα, τα οποία ανεγέρθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως έκφραση αιώνιας ευγνωμοσύνης προς τους συντελεστές  του Εικοσιένα, με σκοπό να εκφράσουν τη συλλογική μνήμη και να διδάξουν τους μεταγενεστέρους. Θα  εξετάσουμε τη μορφή και την ιδεολογία τους σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο  και θα σχολιάσουμε τα αποκαλυπτήριά τους, τα οποία  ενθουσίαζαν τα πλήθη και έδιναν ευκαιρίες για ηθικό και εθνικό φρονηματισμό.

Κύπρος: τόποι μνήμης-χώροι τέχνης: αφηγήσεις ηρώων του 1821

Η κυρία Καραΐσκου αναφέρει πως «η εισήγηση θα μπορούσε να φέρει και τον τίτλο “Σιωπηλές αφηγήσεις μνημείων”. Τα μνημεία ανήκουν στην κατηγορία των ισχυρών σιωπηλών ‘υποβολέων’ και διαμορφωτών της συλλογικής και προσωπικής μας μνήμης και ταυτότητας. Παρότι φαινομενικά αόρατα στην καθημερινότητά μας, ο ρόλος τους είναι να υπενθυμίζουν τα κυρίαρχα αφηγήματα της εκάστοτε κοινότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η αισθητική τους επιβάλλει υποσυνείδητα τρόπους ‘ανάγνωσης’, ενώ η αφήγηση που επιτελείται αποκρύπτει πολλά περισσότερα από όσα φαινομενικά διηγείται.»

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










427