Κλιματική κρίση και φυσικό περιβάλλον: Διαδικτυακή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Καθημερινά ακούμε για την «κλιματική αλλαγή», για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις απειλές που δημιουργεί για τη ζωή μας. Γιατί η αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη μας δημιουργεί προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον μας άρα και σε εμάς τους ίδιους; Γιατί πια την λέμε «κλιματική κρίση» κι όχι απλώς αλλαγή; Είναι τελικά φυσικό φαινόμενο ή όχι; Και πώς την αντιμετωπίζουν οι άλλοι οργανισμοί, τα φυτά, τα ζώα κ.λπ., σε θάλασσες και σε στεριές;

Την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 στις 18:00 ακαδημαϊκοί από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κάνουν σύντομες εισηγήσεις και θα απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα, σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό το φαινόμενο αυτό που καθημερινά πλέον μας επηρεάζει.

Ο Σπύρος Σφενδουράκης, Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, θα εξηγήσει τι είναι αυτό που λέμε «κλιματική κρίση», πού οφείλεται και πώς αλλάζει το περιβάλλον μας. Θα θίξει το αν και πώς διαφέρει αυτό που ζούμε από τις πολλές και μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν στο παρελθόν και θα σχολιάσει το πώς η επίκληση της κλιματικής αλλαγής από ανθρώπους με άγνοια ή με σκοπιμότητες μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία είτε για αδράνεια είτε για δράσεις με καταστρεπτικές συνέπειες.

Η Άννα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Οικολογίας, θα επικεντρωθεί στο πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τους οργανισμούς στη στεριά και στο εάν αυτοί αναμένεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή κινδυνεύουν με μαζική εξαφάνιση. Θα αναφερθεί επίσης στη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με το φαινόμενο των «μεγα-πυρκαγιών», καθώς και στις επιδράσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, η Νίκη Χαρτόσια, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, θα μιλήσει για το πως η κλιματική κρίση επιδρά και αλλάζει το θαλάσσιο περιβάλλον με έμφαση  στους θαλάσσιους οργανισμούς που χαρακτηρίζονται ως «ξενικά» και «εισβλητικά» είδη, τα οποία έρχονται από τροπικά νερά και αυξάνονται στις θάλασσές μας.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Σπύρος Σφενδουράκης σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε και τον διδακτορικό του τίτλο. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2012 είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά του αφορά στην εξάπλωση ζωικών οργανισμών και το πώς αυτοί δημιουργούν οικολογικές κοινότητες, καθώς και το πώς εξελίσσονται στον χρόνο, παράγοντας αυτό που ονομάζουμε «βιοποικιλότητα». Εκτός από τα άνω των 80 επιστημονικών άρθρων που έχει δημοσιεύσει και των ερευνητικών προγραμμάτων που έχει συντονίσει, έχει επίσης μεταφράσει και πάνω από 20 επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Όνειρό του είναι η ίδρυση εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο.

Η Άννα Παπαδοπούλου σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συνέχισε με διδακτορικό στο Imperial College του Λονδίνου και μεταδιδακτορική έρευνα στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Από το 2017 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη χρήση του γενετικού υλικού (DNA) για τη μελέτη της ποικιλότητας και της εξέλιξης των ζωικών οργανισμών, με έμφαση στους οργανισμούς των νησιωτικών περιοχών. Επί του παρόντος συντονίζει το διεθνές ερευνητικό έργο «iBioGen - Twinning for European Excellence in Island Biodiversity Genomics» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο να προωθήσει την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών γονιδιωματικής στη μελέτη της βιοποικιλότητας της Κύπρου.

Η Νίκη Χαρτόσια σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό της τίτλο. Από το 2012 εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ από το 2018 πήρε θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Η έρευνά της αφορά κυρίως στη μελέτη των τροφικών συνηθειών θαλάσσιων οργανισμών με έμφαση στα ξενικά είδη. Επίσης, μελετά στοιχεία του βιολογικού κύκλου των ξενικών ειδών και πώς αυτά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα ιθαγενή. Ένας ευρύτερος στόχος της είναι η καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου και η προώθηση πρακτικών προστασίας της.

Πότε: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 στις 18:00

Πού: Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Facebook @UniversityOfCyprus και το κανάλι του στο YouTube @UNIVERSITyOFCyPRUS. Το κοινό θα μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις στους ακαδημαϊκούς ηλεκτρονικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










663