Η Ευαγγελία Γκουγκούδη, ήταν η ομιλήτρια στην έναρξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου


Με θέμα «Η αξία της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινή ζωή»

Ο Δήμος Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας, με τη στήριξη και του Ραδιοφωνικού  Ιδρύματος Κύπρου, συνεχίζουν για 23ο έτος τη θεσμοθετημένη διοργάνωση του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας. Η πρώτη διάλεξη έφερε τον τίτλο, «Η αξία της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών στην καθημερινή ζωή» και πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021 με εισηγήτρια την Ευαγγελία Γκουγκούδη, Χειρουργό Παίδων και μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονιστής της διάλεξης ήταν ο Δρ Ιωάννης Κορακιανίτης, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της ίδιας Σχολής.

Η Δρ Γκουγκούδη κάλυψε το επίκαιρο θέμα της γνώσης παροχής Α’ Βοηθειών από τους πολίτες κάθε ηλικίας και φύλου, σε συνανθρώπους μας που είναι θύματα ατυχημάτων ή αντιμετωπίζουν κάποιον κίνδυνο για την υγεία τους. Η γνώση του μηχανισμού των ατυχημάτων και της ειδικής βοήθειας που πρέπει να προσφερθεί, καθιστά τα άτομα περισσότερο σίγουρα και αποτελεσματικά στη διαδικασία παροχής βοήθειας. Στη διάλεξη τονίστηκε επιπλέον ότι η άμεση και έγκαιρη παροχή βοήθειας έχει πολύ μεγάλη σημασία και συμβάλει στην σταθεροποίηση της γενικής κατάστασης του θύματος ώστε να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή γενική κατάσταση όταν φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

Επίσης δόθηκαν παραδείγματα περιπτώσεων ατυχημάτων και του είδους της βοήθειας που μπορεί να παρασχεθεί σε κάθε περίπτωση ενώ έγινε αναφορά και στον τρόπο επικοινωνίας με το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και την κλήση ασθενοφόρου, ώστε να δοθεί ψύχραιμα η πλήρης εικόνα του συμβάντος και η κατάσταση των θυμάτων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η μέριμνα που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος που θα παράσχει τις Πρώτες Βοήθειες για την προσωπική του ασφάλεια όταν κινείται στον χώρο του ατυχήματος.

Οι τοποθετήσεις της Δρος Γκουγκούδη προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού που εκδηλώθηκε με  ερωτήσεις τόσο από τους παρισταμένους όσο και από τους ακροατές, σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί σε περιπτώσεις πνιγμονής ενηλίκων και παιδιών, επαναλαμβανόμενων λιποθυμικών επεισοδίων, όπως και σχετικά με τον χειρισμό διάνοιξης του αεραγωγού όταν ένας ασθενής χάσει τις αισθήσεις του.  Σχολιάστηκε επίσης το γεγονός ότι δεν γίνεται υποχρεωτική η χρήση φαρμακείου στα οχήματα και ζητήθηκε παραίνεση προς την πολιτεία, ώστε να ισχύσει η υποχρεωτικότητα αυτή, με το σωστό και χρήσιμο περιεχόμενο όπως προβλέπεται. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1029