Τελετή έναρξης Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου


«Η πρώτη διάλεξη θα ασχοληθεί με την Θεολογία και την Επιστήμη»

Στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής συνεχίζουν και φέτος τις διαλέξεις του «Ελεύθερου Ταμάσιου Πανεπιστημίου» με νέο κύκλο θεματικών ενοτήτων. Κατά την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, στις 7:00μ.μ., εισηγητής θα είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα, «Η Θεολογία και η Επιστήμη». Την διάλεξη θα συντονίσει ο Διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, Δρ Γιώργος Γεωργίου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής στην ομιλία του θα εστιάσει στο ερώτημα αν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Θεολογία και η Επιστήμη κοινωνούν μεταξύ τους ή όχι και αν ευρίσκονται σε σύγκρουση. Επίσης θα αναλύσει τους όρους «Θεολογία» και «Επιστήμη» σύμφωνα με την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Θα τεθούν ερωτήματα όπως: Ποιος είμαι, γιατί υπάρχω, πως λειτουργώ, πού και πώς πορεύομαι, ποια η σχέση και η θέση του ανθρώπου με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, αν υπάρχει ή όχι Θεός, κι αν υπάρχει ποια η σχέση του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Εκκλησία και η Θεολογία δεν απαγορεύουν την επιστημονική έρευνα, καθώς αυτή κινείται μέσα στον χώρο και στα αντικείμενα, τα οποία ο Θεός πρώτος κατασκεύασε και ευλόγησε. Και η μελέτη του κόσμου, η αξιολόγηση και αξιοποίηση των πτυχών του επιτρέπεται και επιβάλλεται. Η αντιπαλότητα ή και η σύγκρουση μεταξύ της Θεολογίας, της Εκκλησίας και της Επιστήμης επισυμβαίνει, όταν οι θεράποντες της Επιστήμης άνθρωποι, προσπαθούν να υπερβούν τα αδύνατα, να ερευνηθούν και να νοηθούν ζητήματα μεταξύ ανθρώπου, κόσμου και Θεού και ζητούν να τα περάσουν μέσα από το κανάλι, το οποίο λέγεται «λογική απόδειξη». Και, επί του προκειμένου, βρίσκει τη λειτουργία του ο διαχρονικός λόγος του Πλάτωνα στον Μενέξενον, ο οποίος λέγει ότι όταν χωρίζεται η αρετή από την επιστήμη, εννοεί και ερμηνεύει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου εμφιλοχωρεί στην επιστημονική έρευνα ο ανθρώπινος εγωισμός.

Όλες οι διαλέξεις του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που φιλοξενούνται στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό και τις οποίες συντονίζει το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα μεταδίδονται από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ σε απ’ ευθείας σύνδεση κι αργότερα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://cybc.com.cy/audio-on-demand/ για ευρύτερη παρακολούθηση. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










520