Φιλελληνισμός: 15η εκδήλωση του Παν. Κύπρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Στον Φιλελληνισμό και στον ψηφιακό Άτλαντα του Φιλελληνισμού είναι αφιερωμένη η δέκατη πέμπτη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις ομιλίες αφιερωμένες στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Θα μιλήσουν ο Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αθήνα)/ Directeur dʼÉtudes, École Pratiques des Hautes Études, Paris Sciences & Lettres, Γαλλία, κύριος Γιώργος Τόλιας, η Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, κυρία Αλεξάνδρα Σφοίνη, και ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, κύριος Παναγιώτης Ελ Γκεντί.

Το σχήμα του Φιλελληνισμού

Ο κύριος Γιώργος Τόλιας αναφέρει τα εξής: Στην ανακοίνωση θα επιχειρηθεί η διερεύνηση πτυχών του Φιλελληνισμού βάσει της πρόσφατης και παλαιότερης βιβλιογραφίας. Κάνοντας μία ανασκόπηση των όρων, της καταγωγής και των σημασιών τους, η ανακοίνωση υπογραμμίζει την «αναβίωση» ως κεντρική έννοια για τη μελέτη του φιλελληνικού φαινομένου. Επιπροσθέτως, θα παρουσιαστούν οι μετασχηματισμοί, η αποδοχή ή απόρριψη των φιλελληνικών ιδεών και δραστηριοτήτων στη δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι την πολυπλοκότητα και τις ποικίλες διακλαδώσεις του Φιλελληνισμού.

Το φιλελληνικό έντυπο κατά την Επανάσταση του 1821: είδη των εκδόσεων και εμβέλεια του φαινομένου

Στην εισήγηση της κυρίας Αλεξάνδρας Σφοίνης θα παρουσιαστούν οι φιλελληνικές εκδόσεις κατά την Επανάσταση του 1821, όπως καταγράφονται στη Βιβλιογραφία του Φιλελληνισμού, κατά ειδολογικές κατηγορίες που είναι ποικίλης υφής, βιβλία, φυλλάδια, ανάτυπα, ποιήματα, προγράμματα θεάτρου, παρτιτούρες, γεωγραφικοί χάρτες, γκραβούρες, λιθογραφίες, κ.ά. Θα παρουσιαστεί επίσης η γεωγραφική κατανομή τους εκτεινόμενη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, πράγμα που δείχνει την εμβέλεια του φιλελληνικού φαινομένου.

Ψηφιακός Άτλαντας του Φιλελληνισμού: Μια απόπειρα χαρτογράφησης των διαδρομών των φιλελλήνων στην επαναστατημένη Ελλάδα (1821-1833)

Ο κύριος Παναγιώτης Ελ Γκεντί αναφέρει για την ομιλία του τα εξής: Ο Ψηφιακός Άτλαντας και η Βιβλιογραφία του Φιλελληνισμού αναπτύχθηκαν ως εφαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβαθμίς» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προσφέροντας πρόσβαση σε ιδιαίτερες πτυχές του φιλελληνικού κινήματος. Η ανακοίνωση παρουσιάζει τις παραπάνω εφαρμογές, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην επιστημονική και την εκπαιδευτική κοινότητα, σκοπεύοντας στην ανοικτή πρόσβαση στο ιστορικό παρελθόν καθώς και στη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις χωρικές και αφηγηματικές αποτυπώσεις των διαδρομών που ακολούθησαν οι Φιλέλληνες.

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










639