Ο 8ος και τελευταίος Αγώνας Αφαίρεσης Λεοντόψαρων του RELIONMED-Life


Το έργο RELIONMED-Life, με τίτλο «Αποτρέποντας την εισβολή του λεοντόψαρου στη Μεσόγειο μέσω έγκαιρης απόκρισης και στοχευμένης απομάκρυνσης (LIFE16 NAT/CY/000832)», σας προσκαλεί στον 8ο και τελευταίο αγώνα αφαίρεσης λεοντόψαρων που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή του Κόννου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Το RELIONMED-Life είναι ένα ευρωπαϊκό έργο το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2022. Οι βασικές δράσεις του έργου έχουν ως στόχο την παρακολούθηση και τον περιορισμό (μέσω αφαιρέσεων) του είδους, την ενημέρωση των εμπλεκομένων και του κοινού, την προώθηση του λεοντόψαρου σε εστιατόρια και κοσμηματοπωλεία αλλά και τη μελέτη της βιολογίας του είδους. Αποτελεί ένα μεγάλο έργο το οποίο δεν θα ήταν κατορθωτό να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή των εμπλεκομένων και του κοινού. Με αυτήν την ευκαιρία το RELIONMED-Life ευχαριστεί όλους όσοι συνεργάστηκαν με το έργο, κυρίως τις «Ομάδες Δράσης Αφαίρεσης (RATs)» που στάθηκαν πολύ ενεργά στο πλευρό του έργου.

 

Οι μηνιαίες, ευκαιριακές αφαιρέσεις λεοντόψαρων αλλά και οι οκτώ αγώνες αφαίρεσης σκοπό είχαν να περιορίσουν την εξάπλωση του ξενικού, χωροκατακτητικού λεοντόψαρου, να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες επιφέρει η παρουσία του και να προωθήσουν παράλληλα την κατανάλωση αυτού του ψαριού ή και τη χρήση του με άλλους τρόπους (π.χ. τη δημιουργία κοσμημάτων από τα μαλακά πτερύγιά του).

Οι αφαιρέσεις λεοντόψαρων μπορούν να μετατραπούν σε οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες στο μέλλον αν τα ψάρια προωθούνται στην τοπική αγορά, έχοντας ταυτόχρονα και ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των πληθυσμών του είδους στην περιοχή. Το RELIONMED και οι ομάδες εθελοντών δυτών που εκπαιδεύτηκαν μέσα από το πρόγραμμα στις ασφαλείς αφαιρέσεις του λεοντόψαρου έχουν αφαιρέσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 5000 ψάρια από διάφορες περιοχές της Κύπρου, κυρίως από την περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Στο «RELIONMED-Life» συμμετέχουν: το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ως συντονιστής του έργου, με τον Δρ. Σπύρο Σφενδουράκη επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών), η Marine and Environmental Research (MER) Lab (με επιστημονικό συντονιστή τον Δρ. Δημήτρη Κλείτου), η ENALIA PHYSIS – Environmental Research Centre, το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Το έργο πραγματοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης (www.ec.europa.eu/life) το οποίο αφορά στη διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.relionmed.eu/el/  

Ο 8ος αγώνας αφαίρεσης λεοντόψαρων είναι ανοιχτός ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΔΥΤΕΣ (scuba divers). Οι «Ομάδες Δράσης Αφαίρεσης (RATs)» του έργου που έχουν άδεια να αφαιρούν λεοντόψαρα με καταδυτικό εξοπλισμό και επιθυμούν να συμμετάσχουν στον αγώνα παρακαλούνται όπως δηλώσουν συμμετοχή μέσω της διαδικτυακής φόρμας στη διεύθυνση https://forms.gle/jq48WQJkAR5Vxq1f6. Άτομα που δεν θα αγωνιστούν είναι επίσης ευπρόσδεκτα να παρευρεθούν στην εκδήλωση, στον εκδρομικό χώρο των Αγίων Αναργύρων (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο). Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την προσεχή εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@merresearch.com ή μέσω τηλεφώνου στο +35799385058.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

  • 8:30 – 9:30 Εγγραφή δυτών, παρουσίαση κανονισμών και παραχώρηση εξοπλισμού (Removal Tool Kit) στον εκδρομικό χώρο του Κάβο Γκρέκο.
  • 10:00 – 12:00 Διάρκεια διαγωνισμού (δείτε στον χάρτη τα όρια της περιοχής όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας).
  • 12:00 – 14:00 Άνοιγμα κουτιών, ζύγισμα λεοντόψαρων και απονομή βραβείων στον εκδρομικό χώρο του Κάβο Γκρέκο.

Οι εταίροι του έργου θα χαρούν να συναντηθούν με όλους όσοι θα διαγωνιστούν/παρευρεθούν στην εκδήλωση του τελευταίου αγώνα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










405